tisdag 22 december 2015

Giftfria ljus i vårt hus

Såhär i vintertid med mörkret hängande över oss så tänder vi massor av ljus. Ljus som lyser upp vår tillvaro och sprider sitt klara sken. Ljusen sprider värme och höjer mysfaktorn.
Jag älskar att ha ljus tända! Vid frukostbordet blir det en mysig start på dagen. Vid yogamattan sprider lågan ett härligt lugn. Vid middagen med familjen finns det alltid ett tänt ljus som strålar oss samman i mitten av bordet.

Läste en artikel en dag från Expressen som handlade om hälsofarliga ljus.
Efter det bestämde jag mig för att leta upp värmeljus gjorda av 100% stearin.  Började leta i de lokala butikerna runtomkring. Tänkte att jag nog bara skulle behöva gå till närmsta butik men så blev det inte. Jag letade på Ica, Netto, Jysk mfl. butiker utan resultat. På Coop hittade jag till slut, men inte bland de "billigaste" ljusen som man nästan snubblar på ute i butiken och inte heller de som finns i reklamen utan inne i hyllorna bland de dyrare kvalitetsljusen. Där hittade jag värmeljus med 100% stearin! Så ca 50 kr för 50 ljus. Säger inte att de andra butikerna aldrig har äkta ljus av stearin men just när jag letade så hade de inga. 
Som oftast (även med mat) så får man vad man betalar för. Äkta vara är egentligen inte dyrt utan det är de uppblandade varianterna som är billiga just pga att de är uppblandade med diverse, oftast, ohälsosamma tillsatser

Vad spelar det för roll vilka ljus jag tänder

De billiga (och vanligaste) ljusen består ofta helt eller delvis av parafin och palmolja. Paraffin är en fossil oljeprdukt. När paraffin blir varmt så avges både cancererogena ämnen och allergena ämnen som påverkar vår hälsa. Paraffinet bildar även koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Paraffinljus är mer brandfarliga än ljus av stearin då de har en lägre smältpunkt och tänder snabbare. Palmolja som inte är certifierad skövlar jordens lungor, regnskogarna.
Det finns svanenmärkta ljus att köpa. 100% stearin, sojavax eller ljus av bivax är giftfria. Bivaxen fungerar tydligen också som luftrenare.

Jag håller nu på att byta ut våra tidigare paraffinljus hemma. För det var mest paraffinljus vi hade hemma när jag började titta efter. Omärkta värmeljus i affären består i regel av paraffin och det är därför de inte skriver vad de innehåller, för att det är ett sämre alternativ. Som med allt annat man blir medveten om så får man rensa ut lite i taget och välja bättre alternativ nästa gång man handlar. På matbordet hemma hos oss används numera enbart stearinljus. De sämre ljusen använder vi upp vid tillfälle i lyktor utomhus så att de inte blivit tillverkade i onödan. 

Tänk på att skilja veken från metallkoppen när du återvinner värmeljuskoppen :)

söndag 25 oktober 2015

Loppis och återvinning som ger dig energi!


Vad gör du av dina "gamla" saker som du inte längre har användning för? Står de i en låda i en hörna av sovrummet och samlar damm? eller snubblar du över saker varje gång du ska gå ner i trappan? eller är din vind full av kartonger? Om jag tittar efter i mina skåp och lådor så finns där en hel del saker som bara ligger. Vissa saker har jag kvar som minnen. Vissa saker tycker jag om fast jag inte vet var jag ska ha dem till och vissa saker bara finns! Känner du igen dig? 

Ibland köper vi saker som vi inte ens får användning för. Det kan bero på fel storlek, fel färg, fel användningsområde eller så hade du helt enkelt ingen nytta av just den saken. Ibland testar vi en ny produkt och kommer fram till att den inte alls motsvarade vårt behov. Ibland används en sak en gång för att därefter blir liggande. Ibland så får vi prydnadssaker i all välmening i present av vänner och bekanta, saker som är fina i sig självt men som jag själv kanske inte hade köpt om jag själv hade valt. Det kanske inte passar in hos just mig och med min stil och mina tankar. Jag kan ha ärvt saker som är minnen, saker som betyder något extra för mig och som får mig att tänka på en viss person eller en viss händelse när jag ser dem. 

Hur det än ligger till så tar dessa saker energi från dig. Energi som du helt enkelt får bara genom att göra dig av med dem. Samtidigt kan du göra en god insats för miljön och låta det du inte behöver hitta någon som behöver dem.

Enligt feng shui så samlas energi kring saker som bara ligger och tar plats. Saker som finns i ett rum utan att fylla någon särskild funktion känslomässigt eller praktiskt tar energi från oss. Energin stannar av, den stagnerar.

Själv har jag varit expert på att lägga saker på ställen i förbifarten, ställen som jag för tillfället tycker lämpar sig jättebra för just den grejen jag håller i handen istället för att ta de extra stegen (och minuterna) för att placera saken där den hör hemma. Detta är något som min käre make i några års tid har påpekat för mig... och fastän det har tagit tid och jag många gånger himlat med ögonen har jag faktiskt till slut fått erkänna att han haft rätt hela tiden! Jag märker ju att när jag tar de extra stegen och lägger t.ex nycklarna där de borde ligga så slipper jag lägga en massa tid, kraft och irritation för att springa och leta efter nycklarna i väskor, jackor och på hyllor och alla möjliga tänkbara ställen jag kan komma på just på morgonen när jag har som mest bråttom...   Utan att du tänker på det så dyker automatiskt negativa tankar upp hos dig i frustrationen över att inte hitta nycklarna. Tankar som oftast blir väldigt destruktiva och tar av din energi. Tankar som "har jag nu slarvat bort dem igen, jag är ju så slarvig!" eller "varför kan jag aldrig komma ihåg var jag har lagt mina nycklar?".

Genom att rensa bort saker som bara står, finns och är utan någon egentlig anledning, så startar du en genomströmning av ny energi. Så genom att göra sig av saker som du ändå inte använder får du ny energi! Du öppnar för nya möjligheter! och troligtvis så känner du dig lättare och gladare med. Har du en massa minnessaker så välj en eller ett par som betyder mest för dig som du vill behålla och rensa resten! Om det inte var du som köpte prydnadsfågeln från början för att ha den hemma hos dig eller om du inte gått och beundrat den vid varje besök hos fastern så är det nog rätt så troligt att du inte vill ha den hos dig egentligen, om du känner efter. Vill du ha hjälp med att komma ihåg t.ex. filten du tyckte så mycket om, den du älskade att gosa ner dig i när du hälsade på din farmor - ta ett foto på filten innan du rensar bort den, så finns minnet kvar hos dig ifall du vill bli påmind eller kunna gå tillbaka och titta på den. Filten är troligtvis inte så fräsch heller längre. Även om du inte ser de där sakerna som du inte använder så vet ditt undermedvetna ändå att de finns där i lådan, där på stolen eller bakom dörren som inte går att stänga och de nallar på din energi. 

För att underlätta för dig. Ha en bestämd plats för varje sak. Ett skåp till nycklarna, en hylla till fotona, en snygg liten låda till blandade småsaker såsom reflexer och dylikt, en pärm till räkningarna mm. Ordna det praktiskt omkring dig så det blir lätthanterligt och är värt de extra två stegen får du både tid och energi över till andra saker i slutändan. "Var sak på sin plats" för att använda ett välanvänt uttryck som Alfons Åbergs pappa sa. Omge dig med saker i ditt hem som du tycker om. Saker som du har valt. Saker som du blir glad av. Tänk på att förändring tar tid - för att lyckas - ge dig själv tid. Ha små delmål på vägen och ge dig själv små belöningar längs med vägen. Börja med en hörna i taget, eller ett rum i taget, beroende på hur just du har det och dina förutsättningar. Det viktigaste är inte hur många steg man har tagit, utan att man har börjat gå och att man gör medvetna val. Hur vill jag ha det för att trivas hemma hos mig? Vad känner jag för? Vad får mig att må bra? Vilka färger trivs jag bäst med? Vad behöver jag? etc.

Vad gör du då av dina gamla saker du inte behöver? Det finns många alternativ att välja på! Här är några tips för att göra det enklare för dig - gör olika högar för olika saker:

  • Kasta - allt som är trasigt och ur funktion ska kastas på rätt plats! När du lämnar dina söndriga saker till återvinningen så kan dina gamla uttjänta saker bli helt nya användbara saker och då har du gjort miljön en stor tjänst. Sortera papper, kartong, glas, aluminium, el, trä och kompost för sig. Däck och miljöfarligt avfall till speciella behållare såsom glödlampor och batterier mm.  
  • Sälja - det finns massor av sätt att få in en extra krona som t.ex. kan gå till en minisemester. Det mesta går faktiskt att sälja på loppis. Sälj på blocket eller på någon loppissida genom facebook, annonsera i lokaltidningen, tradera eller samla ihop några kompisar och hyr en lokal i närheten av där du bor och sälj av era saker tillsammans en helg. Det finns även vissa secondhandaffärer som du kan lämna in prylar/kläder på och så tar de en viss provision på det de säljer och pengarna som blir över får du! Kolla med dina lokala secondhandbutiker hur det fungerar just där. 
  • Skänka - hela och rena saker tar loppisbutiker mer än gärna emot. Det du inte längre vill ha kan vara precis det som någon annan söker. För att minska på våra sopberg så är det bra att vi kan nyttja sådant som redan blivit tillverkat en gång. Har du möbler som du vill bli av med så kommer ofta secondhandbutikerna hem till dig och hämtar. Pengarna som secondhandaffärerna får in går i regel till välgörande ändamål.
  • Ge bort - passar inte dina kläder längre, eller har du bara tröttnat på dem? Din granne eller kompis kanske har samma storlek och skulle uppskatta att få en påse med kläder. Ditt barn växer fort ur sina kläder och du kanske känner någon vars barn är något år yngre än ditt barn. Jag tror att de flesta barnfamiljer skulle vara tacksamma över att få en kasse med kläder. Förskolan som ditt barn går på kanske skulle uppskatta att få påfyllning bland sina extrakläder, det är bara att fråga personalen.
  • Fixa och trixa - är du det minsta händig och har lite fantasi så kan du förvandla de mest oanvändbara saker till de mest oumbärliga sakerna. Ett urtvättat lakan kan t.ex. bli dockkläder, utklädningskläder eller fönsterputstrasor. En vas kan bli en plats att stoppa i sina strandfynd i som dekoration. Klädnypor i trä (du kan måla dem i valbar färg) och en snygg lina och du kan dekorera en vägg med foton.
  • Spara - denna högen är till för sånt som du inte riktigt vill göra dig av med (ännu). Lägg dem i en låda eller påse och ställ undan den så att du inte ser den. Om du under låt oss säga under ett års tid inte saknat prylarna så kanske du då är redo att göra dig av med dem?
Efter du har tagit dig tid till att ha rensat - känn den nya energin flöda, känn nöjdheten och var stolt över dig själv! Du har gjort både dig själv en stor tjänst samtidigt som du har gjort stor nytta för vår natur, vår miljö och för våra barn och kommande generationer. 

Tänk på att även du själv kan fynda till ditt nya hem på loppis för en bråkdel av vad det kostar att köpa nytt och till på köpet gör du en stor insats för miljön. 



fredag 7 augusti 2015

Flamsäker för vem?

Flamsäkra gosedjur - hallå liksom! hur tänkte man här? 

Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som tillsätts produkter för att fördröja brandutvecklingen. Hur ofta börjar ett gosedjur brinna? Kontra hur ofta får ett barn i Sverige cancer? Tänk om vi kunde ha en giftfriare miljö runtomkring oss så att flertalet människor hade sluppit bli sjuka istället för att vi först ska bli sjuka och sen ska sjukvården ta bort symtomen obs! ej orsaken till symtomen! Vilket istället oftast leder till nya symtom och mer lidande för den enskilde. 

Hur svårt kan det vara???? Fram med flera naturliga produkter som kommer från växtriket och ekologisk mat som våra kroppar är byggda för! Bort med alla syntetiska kemikalier som i längden gör oss sjuka! 

Barn är inte miniatyrer av vuxna. Barn är små människor som växer och utvecklas varje dag. Alltså är deras små kroppar också känsligare för allt runtomkring oss i miljön, maten, kläder, tyger, prylar,  leksaker, kemikalier, strålning mm. Många syntetiska ämnen är kanske inte "farliga" i sig självt och i lagom dos men när vi utsätts för flera olika ämnen under en längre tid, cocktaileffekten, så är det ingen som vet vad följderna blir. 

Jag tror på en självläkande kropp. Våra kroppar är byggda för att klara av en hel del och har reservdepåer att ta till när grundlagret är tömt. Men till slut strejkar kroppen när även reservlagren börjar  tömmas. Sjukvården är bra på många saker men de har inte kommit så långt som att se till kroppens helhet. De ser inte de olika signalerna i form av huvudvärk, eksem, olika direkta eller diffusa åkommor som ett resultat av en brist på något i något av kroppens organ.  Sjukvården behandlar oftast varje åkomma för sig, ofta med ett läkemedel mot varje "defekt", vilket i sin tur oftast skapar ännu mer oreda och mer obalans i kroppen. 

Naturläkare däremot ser kroppen som en helhet där varje del i kroppen ska fungera för ett optimalt mående. En naturläkare går till botten med vilken del i kroppen som är "skadad" och arbetar mot att stärka den delen för att kroppen ska bli "hel" igen. Det kan vara viktiga vitaminer eller mineraler som just din kropp saknar. Eller kan det vara så att vi behöver ta bort någon del i vår kost för att just den matvaran gör att något organ överbelastas och inte kan fylla sin funktion optimalt. En strävan efter en kropp i balans helt enkelt. 

Det jag menar är att cancervården, cancerforskning fungerar ungefär likadant som sjukvården. När cancer har uppstått sätts olika åtgärder in för att bota på olika sätt. Tänk om vi kunde stoppa och förbjuda allt som kan leda till cancer (som te.x bromerade flamskyddsmedel) istället för att lägga miljoner på att skapa cancerogena miljöer runtomkring oss som i sin tur leder till att människor får genomgå onödigt lidande genom tuffa och hårda cancerbehandlingar, som i sin tur kostar miljontals kronor. 

Jag vet hur det fungerar, för jag har sett nära bekanta som har tampats med svåra former av cancer. Jag var med när min egen mamma fick det tunga beskedet. Jag såg när hon sakta tynade bort mitt framför ögonen på mig på ett par månader. Hon hade åratal av medicinering bakom sig. Inte för cancer utan för reumatisk värk, det fick hon tabletter för. Starka tabletter. Hon hade hade svår astma med mediciner. Många mediciner. Hon hade ofta inflammationer i kroppen som flyttade från ställe till ställe. Vilket sjukvården gav henne ännu mer mediciner emot. Starka mediciner. Men det var ingen som gick till grundproblemet. Var kom den reumatiska värken från, vilken del i kroppen? Vad utlöste astman, vad orsakade den och vilka organ fick jobba extra? Vilket eller vilka organ är det som är överbelastade när det skapas inflammation på inflammation? Detta fick min mamma aldrig svar på men tänk om någon sett sambanden och gått till botten med det ursprungliga problemet? Då kanske min mamma hade fått den hjälp hon hade behövt för att få leva några år till. Min mamma blev 58 år.

Det finns en anledning till varför jag stoppar i mig max två alvedon om året. 

Ett av dessa cancerframkallande ämnen som inte borde få existera bland framförallt barnsaker är just flamskyddsmedel. Läser du etiketten på bl.a. gosedjur (både nya och begagnade) så hittar du väldigt många som är behandlade med just detta cancerframkallande medel. Gosedjur som våra barn leker med, sover med, suttar på. 

Vill du läsa mer om vad som innehåller flamskyddsmedel i vår omgivning (soffor, gardiner, kläder, elektronik etc.), så kan jag varmt renommendera boken: "Den flamsäkra katten" skriven av Anna Froster, Roger Olsson och Magnus Hedenmark. 

Tips! Köp inget till dina barn som är flamsäkert! och begränsa det som du köper till dig själv som innehåller bromerade flamskyddsmedel! 



Det finns material som i sig själva är mer flamsäkra (och det är bland annat många möbeltillverkare som anammat detta) men det kostar kanske tillverkarna några kronor mer att använda bättre naturligt material. Gör dem inte tjänsten att låta dem fortsätta tillverka konstgjorda flamsäkra gosedjur - välj bort!

onsdag 8 juli 2015

Grummes grönsåpa vs gulsåpa

Av en händelse fick jag en dag för mig att titta lite närmare på Grummes grönsåpa, Grummes gulsåpa och Grummes citronsåpa för att se vad det egentligen var som var skillnaden mellan dem, mer än färgen då ju! 

Med tanke på den gröna färgen så har den gröna flaskan alltid varit det självklara valet vid inköp till vår familj. Inte för att vi köper den så ofta men ändå! Grönt är skönt, grönt känns naturligt och bra. Grönt känns som det naturliga valet. Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att det inte var så.

Hela Sveriges "älskade" såpa, rekommenderad av naturskyddsföreningen som ett bra miljöval när det kommer till städning i hemmet. Miljövänlig med tanke på att såpan är baserad på tallolja, biologiskt nedbrytbar och märkt med bra miljöval. Såpan är en allroundprodukt och har många användningsområden, allt ifrån städprodukt till insektsbekämpning.

Innehållet och användningsområdena för grumme gul/citron och grönsåpa är exakt detsamma så när som på en tillsats. Gulsåpan och citronsåpan är mer naturliga än grönsåpan. Grönsåpan innehåller ett färgämne medan gulsåpan och citronsåpan har sin helt naturliga färg. Så här skriver Grumme själva om såporna: 

"Innehållet i de båda såporna är identiska. Grunden till färgskillnaden är historisk. I södra Sverige användes förr hampa för tillverkning av såpa. Hampan gjorde såpan grön. I norra Sverige användes däremot animaliska fetter, vilket gjorde såpan gul. Dessa traditioner sitter djupt rotade och många skulle aldrig köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid.
Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, som ger en naturlig gul färg. För att tillgodose våra kunders önskemål gör vi även en grön såpa genom att tillsätta ett färgämne. Givetvis är färgämnet helt ofarligt och påverkar inte såpans effektivitet". 

Färgämnen är ju kända för att vara allergiframkallande. Eftersom de inte skriver på hemsidan vilket färgämne de använder i sin grönsåpa så skickade jag ett mail till Grumme.  Som svar på min fråga fick jag "Hej! Det är pigment av syntetiskt ursprung. Vänliga hälsningar Consumer support".

I mina ögon är syntetiskt = inte naturligt, vilket innebär att det också är svårt att veta långtidseffekterna samt coctaileffekterna av färgämnet. Nu när jag vet om skillnaden mellan de olika såporna så väljer jag ju helt naturligt gult framför syntetiskt grönt färgmedel nästa gång jag ska handla. 

Önskvärt hade ju också varit om Grumme skippat parfymen i sina produkter, eftersom parfymer i sig också är allergiframkallande. 

Men om man jämför såpan med många andra städprodukter som är fullproppade med icke miljövänliga kemikalier så är grummes miljömärkta såpa ett mycket bra val både för miljön och dig själv. 

Mitt tips!
Välj Grummes gul- eller citronsåpa istället för grönsåpan nästa gång du handlar såpa!

Naturliga städtips!

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/stada-utan-giftiga-kemikalier
http://www.grumme.se/ladda-stadskapet/ 

Källor:
www.naturskyddsforeningen.se
www.grumme.se

onsdag 10 juni 2015

Smak som förstärker - smakförstärkare - matförstörare

Ett av de första stegen som jag och min man gjorde mot en giftfriare vardag var att rensa ut bland våra kryddor i köket. Tidigare hade vi inte haft en tanke på vad våra kryddor innehöll. Bara de smakade bra i maten så fyllde de en funktion hos oss. 

En dag såg vi en dokumentär på tv om syntetisk smakförstärkare (glutamat) som öppnade våra ögon för onaturliga tillsatser. Efter det började vi läsa på innehållet och fann väldigt många blandkryddor och färdigmat med just smakförstärkare. Vi slängde faktiskt alla våra blandkryddor och gjorde nytt inköp på helt rena kryddor och vår väg mot en naturligare tillvaro hade just börjat.


Varför kommer tillsatserna in i bilden då? Jo när "produkten/maten" inte smakar tillräckligt mycket i sig självt, tillsätter många tillverkare syntetiska smakförstärkare. Syntetiskt glutamat är ett salt som i sig inte ger så mycket smak men tillsatt i maten höjer den smaknivån. För att hålla nere tillverkningskostnaden tillsätts då ofta någon form av smakförstärkare i maten för att kunna använda färre råvaror. Vi som konsumenter får en behaglig smakupplevelse och tror att produkten är baserad på äkta vara. Många gånger luras vi av texten eller bilden på varan att tro att just den produkten innehåller just det som exponeras. När man som kund börjar läsa innehållsförteckningarna så vet man att så oftast inte är fallet. När vi väl vet vad vi ska leta efter så upptäcker vi en hel del oönskade tillsatser i just våra matvaror. 


Smakförstärkare går att koppla till diverse diffusa symptom som kan vara svåra att koppla till det vi just ätit. Eftersom smakförstärkare används flitigt till bland annat blandkryddor, riskakor och i färdigrätter med mycket mera, så kan det ta tid innan man som konsument hittar ett samband mellan sina symtom och det man just ätit. Ofta kommer symtomen inom ett par timmar och går i de flesta fall snabbt över.

Symtom som kan härledas till syntetiska smakförstärkare kan vara huvudvärk, migränmagont, svettningar, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet, hjärtklappning, illamående, övervikt och vid långvarigt bruk även alzheimers.

Nästa gång du handlar - har du själv möjligheten att ta en titt på innehållsförteckningen och göra ett aktivt val mot ett friskare liv utan syntetiska tillsatser!

Välj i första hand bort syntetisk glutamat som går under följande e-nummer och betäckningar:

E621 Natriumglutamat, Mononatriumglutamat (kallas även smakförstärkare) och MSG
E622 Kaliumglutamat
E623 Kalciumdiglutamat
E624 Monoammoniumglutamat
E625 Magnesiumdiglutamat

KRAVmärkta produkter och ekologiska produkter får inte innehålla tillsatser av glutamat.


Naturligt är naturligast!

Hej! Och varmt välkommen till min nystartade blogg med hälsa och miljötänk i fokus!  

Jag tror på naturliga metoder och ekologiska produkter för en bra hälsa och en hållbar miljö. Det finns så många naturliga alternativ - om vi bara vet om dem - som är bra och naturliga för våra kroppar, för våra barn och för vår miljö.


Vi gör val varje dag. Varje tillfälle vi går och handlar. Varje vara vi väljer i affären medför ett val. Det är vi konsumenter som styr vad som finns på hyllorna! Det vi handlar är det som affärerna köper in. För att kunna göra ett aktivt val så behövs kunskap och den kunskap som jag har vill jag dela med mig av så att du också kan göra ett aktivt val nästa gång du går och handlar. Ett val som handlar om dig och mig och vår miljö.

Jag vill dela med mig av mina upptäckter och erfarenheter kring många av de kemikalier, hormonstörare, plaster och smakförstärkare som finns omkring oss. De finns i vår mat och i våra hem idag. Flertalet av dessa ämnen har vi inte en aning om att de ens finns eller varför.

Förändring tar tid och kräver tålamod. Har man börjat få upp ögonen på ett område så upptäcker man så mycket mer. Det samma är det ju med all kunskap - ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet!
 
Ingen kan göra allt med alla kan göra något!