Varma sköna dagar fyllda med sol och värme. De flesta av oss vistas utomhus allt längre tid på dagarna. Tankarna på att inte bränna sig i solen dyker upp. Bränner man sig så ökar risken för hudcancer. Det är lätt att gå till affären och köpa en solskyddskräm att smörja på sin hud för att skydda sig mot solen. Blir det ett skydd mot solen? Behöver vi skydda oss mot solen? Vilket är det som skadar huden mest, solkrämen eller solen?
Hudcancerfallen har ökat kraftigt de senaste åren. Hur mycket naturligt finns det i de solkrämerna som finns i butikernas hyllor? Hur reagerar alla dessa kemikalier när de tränger i huden. Huden som är människans största organ. Det sägs att man inte ska smörja något på huden som man inte kan tänka sig att äta. Hur många av oss skulle vilja sleva in en tub solskyddskräm i munnen? Hur många skulle vilja mata sina barn med solskyddskrämen? Inte ens de ekologiska varianterna skulle jag vilja mata mina barn med, även om de är renare dvs innehåller färre kemikalier än de andra hundratals produkterna som finns att köpa. Mängder av solskyddskräm tillverkas och säljs varje år. Mängder av solskyddskräm smörjs årligen in på våra hudar utan att vi ens funderar på varför vi gör det. Det bara är så.
Kan man skydda sig på ett bra sätt mot solen utan att ge kroppen en påhittad (syntetisk) kemikaliedos? Solen behöver vi, den är naturlig och förser oss med de d-vitaminer som kroppen behöver. D-vitaminet är livsviktigt för våra kroppar och är något som motverkar cancerbildning. D3-vitaminet är det som kroppen omvandlar och tillgodogör sig medan D2-vitaminet är syntetiskt, det vill säga inte bioidentiskt och därför kan inte kroppen tillgodogöra sig D2 lika bra som D3. D3 kommer från solen, ullfett eller fiskleverolja. D2 kommer från svampar eller växter vilket i sin tur bestrålas för att kunna bli D2-vitamin.
Texten som följer är inriktad på D3-vitaminet.
D-vitamin D3 är egentligen inte är en vitamin, utan prehormon som underhåller och reparerar cellerna men för att inte krångla till det så fortsätter jag att kalla det D-vitamin så vi vet vad det handlar om. Vi har ca 30000 gener i kroppen och D-vitaminet är kopplad till 2000 av dem. D3-vitamin hjälper benen att ta upp det kalcium som kroppen behöver och tillsammans med K2-vitamin så upptas det och tillgodogörs på bästa sätt i benvävnaden. Därför är det bra att kombinera D3 med K2 vitamin.
D-vitamin är ofta en bristvara hos oss nordbor då vi bara kan tillgodogöra oss solskenet under en begränsad tid på året, under sommarmånaderna. D-vitamin är ofta en av de beståndsdelar som visar på låga eller extremt låga värden hos väldigt många människor med sjukdomsbild.
D-vitamin är bra för kroppen och förebygger många sjukdomar. Nedan kommer en lista med positiva effekter av D-vitamin:
D-vitamin är bra för kroppen och förebygger många sjukdomar. Nedan kommer en lista med positiva effekter av D-vitamin:
- reglering av blodtrycket.
- bra mot benskörhet.
- motverkar infektioner.
- motverkar influensa.
- motverkar förkylningar.
- viktbegränsande.
- förbättrar resultat vid fysisk träning.
- skyddar mot flertalet autoimmuna sjukdomar som ms, diabetes 1 och 2, Crowns och reumatism.
- motverkar eksem, psoriasis, sömnrubbningar, tandproblem och försämrad hörsel.
- motverkar flera ögonrelaterade problem.
- kan förebygga havandeskapsförgiftning, skyddar mot kramper och är positivt för fertiliteten.
- minskar risken att drabbas av migrän, astma, fibromyalgi/värk, Alzheimers, depression, schizofreni och cystisk fibros.
- kan ha en lindrande effekt vid Parkinsons.
- minskar risken för hjärtsjukdom.
- gravida som har brist på D3-vitamin löper, tillsammans med andra faktorer, en ökad risk för att få barn som föds med autism.
- läkande av tuberkulos.
- bra mot åldersrelaterade DNA-skador.
- minskar risken att drabbas av flera cancersorter som t.ex. malignt melanom, bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer, non-hodgkins lymfom och tidig lungcancer.
Det är genom Solens UVB-strålar som vår kropp kan bilda D3-vitamin. UVA-strålarna är de som orsakar cancer.
Genom solen kan man inte få för mycket D-vitamin. Det reglerar kroppen automatiskt. Däremot kan man få överskott av D3-vitamin om man tar det som tillskott eftersom D3-vitaminet höjer kalciumet i kroppen och gör att man kan få för mycket kalcium i kroppen. De kända överdoseringar som man känner till som har lett till d-vitaminförgiftningar har skett i de fall då man tagit tillskott på mer än 30 000E om dagen, ofta betydligt mer och under en längre tid.
Om man skulle få i sig för mycket D-vitamin så kan det märkas genom aptitlöshet, trötthet, uttorkning, kräkningar och förstoppning.
Sola med måtta. Det är inte bra att bränna sig i solen. Vänj kroppen vid solen. Pressa inte. Alternativt använd tunna plagg på dig som skyddar. Långärmad tröja och tunna långbyxor. Mörka plagg ger bättre solskydd än ljusa plagg (men upplevs också varmare att ha på sig eftersom de absorberar mer solljus).
Om man vet att man ska vistas utomhus en längre stund och vill använda någon form av skydd och smörja in sig med då väljs de "vanliga" solkrämerna i affärerna helt bort för min del. De är bara konstgjorda, sammansatta kemikalier som tränger in i huden. Logiska och naturliga är de inte och därmed inte bra för dig eller din hud. Inte ens de färdiga ekologiska solkrämerna förespråkar jag, även om de är betydligt bättre alternativ än de övriga på marknaden.
Jag väljer rena oljor som skydd för solen, i ansiktet och på kroppen. Kung Markattas ekologiska kokosolja har jag och min familj smort in oss med under fyra år nu och ännu har ingen blivit bränd, bara fått fin färg. Med kokosoljan (eller annan naturlig olja) är det, precis som med de "vanliga" solskyddskrämerna, bra om man smörjer in sig ca en halvtimme innan solvistelsen, så oljan får möjlighet att tränga i huden. Hallonfröolja är en olja med högre skyddsfaktor än kokosolja. Alla är vi olika och har olika hudtyper, alltså får var och en hitta det solskyddet som passar en bäst.
Morotsolja (SPF 35-40)
Hallonfröolja (SPF 25-50)
Vetegroddsolja (SPF 20)
Bivax (SPF 15)
Avokadoolja (SPF 4-15)
Kokosolja (SPF 2-15)
Olivolja (SPF 2-8)
Macadamiaolja (SPF 6)
Hampafröolja (SPF 6)
Sheasmör (SPF 6)
Mandelolja (SPF 5)
Morotsolja (SPF 35-40)
Hallonfröolja (SPF 25-50)
Vetegroddsolja (SPF 20)
Bivax (SPF 15)
Avokadoolja (SPF 4-15)
Kokosolja (SPF 2-15)
Olivolja (SPF 2-8)
Macadamiaolja (SPF 6)
Hampafröolja (SPF 6)
Sheasmör (SPF 6)
Mandelolja (SPF 5)
Jojobaolja (SPF 4)
Ett tips för att veta om din kropp tillverkar D3-vitamin av solen:
- är din skugga längre än dig så bildas inget D3-vitamin
- är din skugga kortare än dig så tillverkar din kropp D3-vitamin
Alltså, ju högre solen står på himlen, desto större är chansen att du kan tillgodogöra dig D3-vitamin. Molniga dagar bör du skydda dig mer mot solen då det mest är de farligare UVA-strålarna som tränger igenom. En solig dag är 15 minuter mitt i solen med bar hud allt du behöver för att tillgodogöra dig D-vitamin för ett par dagar. Duscha helst inte på två dagar så att kroppen hinner omvandla vitaminet i din kropp <3
Källor: Vitallyft.se Hormonkurs genom Marianne Arnström
https://viability.se/forskning/forskning-om-d-vitamin/
https://kurera.se/16-viktiga-forskningsfakta-om-d-vitamin/
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6279/LKT0711s853_857.pdf
https://viability.se/forskning/forskning-om-d-vitamin/
https://kurera.se/16-viktiga-forskningsfakta-om-d-vitamin/
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6279/LKT0711s853_857.pdf