Men det är ju inte det tillsatta sockret som kroppen behöver utan tvärtom, kroppen behöver naturliga sockerarter som från frukt till exempel. När vi äter frukt så känner kroppen igen sockret (fruktos) som kommer in i kroppen och varenda cell i kroppen vet var den ska transportera sockret och hur mycket varje del i kroppen behöver ha för att balansera kroppens energibehov. Inget insulin behöver heller tillsättas av kroppen för att hantera fruktos. När vi äter livsmedel med det vita raffinerade sockret så vet inte cellerna i kroppen riktigt hur de ska hantera sockret. Det blir kaos i systemet. Det tillsatta sockret samlas och stoppar näringsämnerna från att komma till sin rätt. Näring som kroppen egentligen hade behövt. När vi får i oss mer än vad kroppen kan tillgodogöra sig så märks det helt enkelt genom att byxorna blir för trånga - i det korta loppet! I det långa loppet lägger vi grunden till flera av vår tids största sjukdomar.
Socker - att det kan vara så gott! Det är inga som helst problem för mig att hålla mig borta från choklad, kakor och annat sött under dagtid. De där sötsakerna som finns i fikarummet på jobbet eller de som vännerna bjuder på lockar mig inte särskilt mycket på dagen. Även i affären är det lätt att promenera förbi sötsakerna (om jag inte går in i affären väldigt hungrig förstås då känns det som att alla sötsaker bara anfaller mig när jag kommer och går och det vattnas i munnen på mig). På dagen går det bra att undvika socker men sen kommer kvällen. På kvällen kan jag klättra på väggarna efter att få i mig av det där söta giftet. Jag letar i alla lådor och i varenda vrå efter en liten bit kvarglömd choklad. Något som kan stilla begäret. Belöningen som kroppen har lärt sig att sukta efter. Ibland så försöker jag stilla begäret genom att äta massor av andra saker för att bli mätt men det funkar tydligen inte eftersom jag ändå till sist står där med skeden i nutellaburken... why liksom?! Inte konstigt att forskning likställer sockerberoende med heroinberoende.
Sverige är det land där det äts mest godis i hela världen. Det märks också på sjukdomarna som blir följden av det. Sjukdomar som bland annat diabetes och allergier som blir allt vanligare och kryper allt längre ner i åldrarna. Det konstiga är väl egentligen att regeringen inte har följt efter och gjort som så många andra länder. Danmark är ett land som för många år sedan införde en sockerskatt. Dvs en skattehöjning på produkter som innehåller tillsatt socker. Det som hindrar att det införs i Sverige är sorgligt nog pengar. Det finns de som tjänar pengar på att vi blir sjuka. De som tjänar gruvliga pengar på att vi köper deras skräp till produkter och de som tjänar pengar på att vi skapar ett behov för olika mediciner. Medicin som i sin tur kräver ytterliggare medicin mot biverkningarna som de ger. De flesta mediciner gör inte ens någon verkan i första skedet (placebo). Det finns en informativ dokumentär om detta på netflix just nu som heter What the health - se gärna den! och bara för att den inte är inspelad i Sverige - så tro inte att det fungerar annorlunda här.
Många företag har försökt att locka till sig de mer medvetna kunderna genom att märka sina produkter med "utan tillsatt socker". Vid en närmare titt på dessa produkter så innehåller de sötningsmedel istället, vilket är ännu värre för kroppen att försöka bryta ner (så länge som du har en fungerande bukspottkörtel det vill säga). Sötningsmedlet lurar din kropp och bukspottkörteln vet inte hur den ska hantera sötningsmedlet och åter igen uppstår det kaos i det annars helt naturligt fungerande systemet.
Jag har i flera omgångar slutat äta produkter med vitt raffinerat socker men börjat igen av flera olika anledningar. Semester och jul är rätt så klassiska för mig att återta sockerätandet, dels för att man träffar många vänner och det bjuds på mycket godsaker i samband med det men även för att för min egen skull ha uppnårbara och rimliga mål i sikte. Det är lättare för mig att tänka att jag ska hålla uppe till påsk, sommaren, jul eller vad man nu själv väljer som mål. Det är lättare för mig med delmål än att tänka att jag aldrig ska äta socker mer. Har man delmål så kan man ge sig själv en klapp på axeln när man nått målet. Då kan man växa i att få lyckas. Man kan börja med en vecka, eller en helg. Som mina barn. De väljer ofta att vara utan en eller flera helger. Det ger dem lite extra pengar och emellanåt en extra belöning. När man nått sitt mål så är det ju inget som säger att man måste börja äta när man nått sitt mål. Sötsuget är ju borta så egentligen kan man bara sätta ett nytt mål. Mål är viktiga i livet. Det är de som skapar mening.
Dagen efter nyårsdagen slutade jag senast med det vita tillsatta sockret och har nu som mål att vara utan fram till sommaren. Jag upplever att det är de tre första veckorna som är jobbigast och definitivt veckan innan mens. Så ska man sluta med socker så kan det vara bra att planera in ett bra datum i menscykeln för att göra starten smidigare. För mig är det några dagar efter mensen startat och mitt värsta sötsug har klingat av lite. Det fantastiska är att man märker rätt så omgående i kroppen när man slutat med sockret. Dåsigheten och slöheten försvinner. Man känner sig tankemässigt piggare. Slembildningen minskar eller upphör (beroende på hur mycket andra mjölkprodukter man intar). Man kan även få utrensningssymtom, om kroppen är mycket belastad. Då kan immunförsvaret börja jobba och man kan i början åka på förkylningar och andra åkommor, vilket egentligen då är positivt eftersom kroppen börjar självläka så det är bara att härda ut. Skulle man någon dag få oerhörda cravings - ta dig då en chokladbit eller två. Unna dig det utan att få dåligt samvete. Fortsätt med ditt mål dagen efter istället. Ny energi och nya tag.
När jag är sockerfri vill jag ändå ha något gott att mumsa på under fredag och lördagskvällen. Då har jag hittat en väldigt god kaka som jag brukar fylla med massor av nyttigheter i och den är både enkel, snabbbakad och supergod. Den är sockerfri, mjölkfri, glutenfri och naturlig med enbart ekologiska råvaror. Jag pratar såklart om dadelbollen. Full av chokladsmak och fyllig.
Genom att hitta och byta ut sämre alternativ mot bättre alternativ kan kroppen tillgodogöra sig nyttigheterna, näringsämnen (som är livsviktiga för kroppen) i varje ingrediens och få hållbar energi av. Små små steg. Det är inte alltid lätt att hitta alternativ som är tillräckligt goda goda och smakrika nog för att byta ut de gamla något sämre vanorna men ibland så hittar man dem och dadelbollar tycker jag är ett väldigt smakrikt och gott alternativ. Dadelbollar kan lätt användas i stället för original chokladbollarna, godis eller annat snacks på fredags- eller lördagskvällen. I och med att de är nyttigare så är det inte hela världen heller om det slinker ner en eller annan på vardagarna också men det beror ju på var man är i sitt hälsotänk och var man lägger ribban för vilket mående man vill ha och vilket framtida mående man vill skapa.
Det finns säkert fler än jag som vill att det både ska vara enkelt och gå snabbt. Så här kommer ett recept på dadelbollar som är både snabbfixat och superenkelt.
Tänk på att välja ekologiska ingredienser för att minska på onödigt och giftigt bekämpningsmedel i din kropp och i vår gemensamma natur.
Dessa bollarna tar högst 15 minuter att baka, från framtagning av ingredienser tills du kan ta första tuggan. Mums!
Det du behöver är
200 gram (färska eller torkade) dadlar
3 msk kokosolja
4 msk raw kakao (och/eller carob)
2 dl (ev. glutenfria) havregryn
4 msk kaffe (eller vatten)
för att spetsa bollarna med mer nyttigheter så brukar jag även tillsätta
Chiafrön |
ca 3 msk pumpakärnor
ca 1 msk sesamfrön
1 tsk psylliumfröskal
1-2 tsk chiafrön
+ ca 1 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Kör alla torra ingredienser i en matberedare tills det blivit mjöl av dem, sen tillsätter du kokosfett och vatten. Mixa en stund innan du slutligen tillsätter dadlarna (urkärnade) och kör vidare tills det blir en formbar klump av degen. Rulla dem sen till små bollar i händerna och rulla dem därefter i kokos och ställ dem en timme i kylen, då smakar de allra bäst och har hunnit få en lite fastare form. Njut och ät dadelbollarna med gott samvete. Skulle de bli för torra för att rullas så tillsätt lite mer kokosolja eller vatten. Går även att frysa (om de inte tar slut innan dess...).
En av många fördelar med de här dadelbollarna är att de är så mättande också. Det går inte att äta en hel sats på en gång! Eller jo, det går, men man gör det bara första gången sen känner man efter när gränsen är nådd (för att slippa magont).
Här är lite av nyttigheter du får i dig genom dadelbollarna:
Dadlar innehåller en mängd bra vitaminer och mineraler.
Innehåller följande vitaminer; beta-karoten, folat, niacinekvivalenter, retinol, Vitamin A, Vitamin B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B6, B12, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E och vitamin K
Samt följande mineraler; fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen och zink. Omega 6.
Kokosolja innehåller Vitamin E och omega 6. Kokosoljan innehåller naturligt mättat fett (92%) som behåller sin struktur bäst av alla fetter trots upphettning. Kokosoljan producerar energi istället för att lagra den som kroppsfett. Påskyndar ämnesomsättningen och förbränner mer kalorier, vilket kan främja en viktnedgång. Kokosoljan är antibakteriell och bekämpar candida samt virus och bakterier i tarmarna. Minskar risken för demens, ledgångsreumatism, diabetes 2 samt skyddar mot cancer.
Kakao innehåller beta-karoten, folat, niacinekvivalenter, Vitamin A, Vitamin B1, B2, B3, B6, Vitamin E, Vitamin K. Samt mineralerna fosfor, jod, järn, kalcium, magnesium, natrium, selen, zink. Omega 6. Innehåller antioxidanter, bra mot högt blodtryck, främjar blodflödet. Bra för både matsmältning och immunförsvar samt motverkar cancer. Varför rå (raw) kakao är att föredra framför vanlig kakao är för att raw kakao torkas i ca 40 grader i tillverkningen medans vanlig kakao rostas. Rostningen gör att många av näringsämnena försvinner vid upphettningen.
Havregryn (fullkorn) innehåller folat, vitamin B1, B2, B3, B6, Vitamin E, fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magensium, selen, zink. Omega 3 men mest omega 6.
Kaffe (kan man hoppa över om man vill eftersom kaffe försurar kroppen) men innehåller annars en blygsam mängd vitamin B3, fosfor, kalcium, kalium, magnesium och selen.
Solroskärnor innehåller folat, vitamin A, vitamin B1, B2, B3, B6, vitamin C, vitamin E, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen, zink, väldigt lite omega 3 samt omega 6.
Pumpakärnor innehåller betakaroten, folat, niacinekvivalenter, vitamin A, Vitamin B2, Vitamin B3, vitamin B6, vitamin E, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen, zink, lite omega 3 och omega 6.
källor:
FILMER Heal och What The Health (just nu på Netflix)
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker
http://matkalkyl.se/livsmedel.php
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-mycket-godis-ater-vi-svenskar
Dadlar innehåller en mängd bra vitaminer och mineraler.
Innehåller följande vitaminer; beta-karoten, folat, niacinekvivalenter, retinol, Vitamin A, Vitamin B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B6, B12, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E och vitamin K
Samt följande mineraler; fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen och zink. Omega 6.
Kakao innehåller beta-karoten, folat, niacinekvivalenter, Vitamin A, Vitamin B1, B2, B3, B6, Vitamin E, Vitamin K. Samt mineralerna fosfor, jod, järn, kalcium, magnesium, natrium, selen, zink. Omega 6. Innehåller antioxidanter, bra mot högt blodtryck, främjar blodflödet. Bra för både matsmältning och immunförsvar samt motverkar cancer. Varför rå (raw) kakao är att föredra framför vanlig kakao är för att raw kakao torkas i ca 40 grader i tillverkningen medans vanlig kakao rostas. Rostningen gör att många av näringsämnena försvinner vid upphettningen.
Havregryn (fullkorn) innehåller folat, vitamin B1, B2, B3, B6, Vitamin E, fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magensium, selen, zink. Omega 3 men mest omega 6.
Kaffe (kan man hoppa över om man vill eftersom kaffe försurar kroppen) men innehåller annars en blygsam mängd vitamin B3, fosfor, kalcium, kalium, magnesium och selen.
Solroskärnor innehåller folat, vitamin A, vitamin B1, B2, B3, B6, vitamin C, vitamin E, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen, zink, väldigt lite omega 3 samt omega 6.
Pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor |
Pumpakärnor innehåller betakaroten, folat, niacinekvivalenter, vitamin A, Vitamin B2, Vitamin B3, vitamin B6, vitamin E, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen, zink, lite omega 3 och omega 6.
källor:
FILMER Heal och What The Health (just nu på Netflix)
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker
http://matkalkyl.se/livsmedel.php
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-mycket-godis-ater-vi-svenskar