Kanel eller kanel?
Hur
var det nu? Jag som bara trodde att det fanns en sorts kanel. Den som
jag använt i alla tider utan att ha funderat vidare på det.
Plötsligt
en dag genom en länk på facebook så fanns det inte bara en kanel - utan
två! En äkta och en oäkta. Varför ska något någon gång vara enkelt???
Förvirrad!!!
Frågetecken som behöver redas ut!
Vilken är vilken nu då? Och vad betyder det att det finns två olika? Vad är skillnaden? Vilka hälsofördelar har kanelen och vilka andra hälsoeffekter har setts?
Uppkomna frågor kräver svar... Så jag sökte vidare och kom fram till följande:
Det finns ca 250 olika arter av kanelträd (Cinnamomum) och kryddan görs av barken från trädet (Wikipedia) främst är det Cassiakanel och Ceylonkanel som används i våra vanligaste kryddor.
Ceylonkanelen betraktas som den äkta kanelen och är sötare, mildare och ljusare än kassiakanelen. Cassiakanelen är också "äkta" men är den sort som innehåller mest kumarin. Det är också den kanel som är vanligast (och billigast) i Sverige. Den största skillnaden mellan dem bägge är att cassiakanel innehåller betydligt mer kumarin än ceylonkanel.
Hälsofördelarna med kanel är många. Kanel är bra för blodsockret och insulinet. Blodcirkulation, matsmältning, andningsvägar, urinvägar och motverkar illamående. Bakteriedödande vid t.ex. svampinfektioner och slemlösande vid hosta.
Hälsoeffekterna av kanelen är att i för stora mängder kan levern ta skada. Kumarin som då finns mest i kassiakanelen är ett nervgift och ska inte intas i för stor mängd dagligen. Enligt livsmedelsverket kan en vuxen äta knappt 1½ tesked kanelpulver dagligen utan
risk. För en fyraåring gäller 1/3 tesked utan risk.
Nästa gång du går och handlar - se dig om efter det bättre alternativet och använd kanel i små mängder, framförallt när det gäller barn.
OBS! Även ekologiska kanelsorter kan bestå av cassiakanel.
Det är inte alltid det står vilken sorts kanel som tillverkaren använt sig av men det brukar finnas information på deras hemsidor annars får man ta sig tid till att googla. Nedan kommer några exempel från det jag själv hade hemma. Finns säkert betydligt fler ute i butikshyllorna!
Spicemaster (se bild) är ekologiskt och innehåller Cinnamomum zeylanicum.
Santa Maria (se bild) har både ekologisk kanel och oekologisk kanel i sitt sortiment och trots deras namn cinnamomum burmannii och cinnamomum arimatium är de bägge en form av cassiakanel.
Kockens (se bild) har både ekologisk kanel och oekologisk kanel i sitt sortiment och de innehåller bägge cassiakanel.
Urtekram (se bild) är ekologiskt och de har både cassiakanel och ceylonkanel i sitt sortiment.
OBS! Även ekologiska kanelsorter kan bestå av cassiakanel.
Det är inte alltid det står vilken sorts kanel som tillverkaren använt sig av men det brukar finnas information på deras hemsidor annars får man ta sig tid till att googla. Nedan kommer några exempel från det jag själv hade hemma. Finns säkert betydligt fler ute i butikshyllorna!
Spicemaster (se bild) är ekologiskt och innehåller Cinnamomum zeylanicum.
Santa Maria (se bild) har både ekologisk kanel och oekologisk kanel i sitt sortiment och trots deras namn cinnamomum burmannii och cinnamomum arimatium är de bägge en form av cassiakanel.
Kockens (se bild) har både ekologisk kanel och oekologisk kanel i sitt sortiment och de innehåller bägge cassiakanel.
Urtekram (se bild) är ekologiskt och de har både cassiakanel och ceylonkanel i sitt sortiment.
Saknas just den sorten du vill ha i din butik - fråga efter den så kanske de tar hem den :)
Förhoppningsvis har du liksom jag blivit lite klokare. Jag vet i alla fall vilken kanel jag kommer att köpa i fortsättningen!
Bättre alternativ är
Ceylonkanel, Cinnamomun verum, Cinnamomum zeylanicum.
Sämre alternativ är
Cassiakanel, Kassiakanel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar