tisdag 14 juni 2016

Miljövänligt husköp

Vi har köpt hus! Vårt tredje (och troligtvis sista hus...). 

Jag hade en gång en chef som sa till mig att "det är inte förrns man flyttar till sitt tredje hus som man vet vad man egentligen vill ha".  Då hade jag och min man precis köpt vårt första hus och vi höll på att tokrenovera det. Vi köpte allt nytt. Vi visste precis hur vi ville ha det. Då. 

Sen fick vi vårt första barn och behoven förändrades. Huset blev för litet. Vi sålde och köpte ett annat större hus i en annan kommun mycket på grund av resor till jobbet. Det är nu tio år sedan. Under de tio året har vi blivit mer miljömedvetna. Och ekonomiska. Mycket av det vi har gjort med vårt nuvarande hus har vi gjort av saker vi hittat på blocket men vi har även köpt nya saker. Vi har renoverat i ett lugnare tempo. Efter att ha tittat på arga snickaren så har vi förstått vidden av att renovera en sak i taget. Hur viktigt det är att göra en sak färdig och känna sig nöjd med den innan man startar nästa projekt. För projekt är kul. Projekt är en drivkraft. En drivkraft som för oss framåt. Framåt på nya vägar och till nya mål. Mål behövs i livet för att sträva framåt. Har man inga mål så kommer man inte vidare. Då är det lätt att man står kvar på samma plätt som man alltid gjort och gnäller för att inget händer. För att något ska hända så behöver man starta en förändring. Du kan inte förändra andra men du kan förändra dig själv. Hur du tänker kring saker och ting. Hur du förhåller dig till allt som sker runt omkring dig. Livet. 

Så vi har förändrat vårt tänk. Vi tänker mer på miljön. Vi gör medvetna val. När vi står i byggaffären så väljer vi burken med en miljömärkning på sidan framför den utan miljömärkning. Och vet du varför? Jo därför att då gör vi skillnad. Vi gör ett medvetet val som i förlängningen leder till att fler miljömärkta varor tas fram i sortimentet. Fler miljöovänliga varor fasas ut. Alldeles för sakta men ändå... Du kan vara en del i detta arbetet. Ditt val kan leda till en förändring. Saknar du en miljömärkning på produkten du håller i handeln och vill köpa? Säg till i affären. Fråga efter dem. Vi är kunder som styr sortimentet. Om bara säljarna vet vad kunderna vill ha så ser de till att skaffa det. För alla är intresserade av att tjäna pengar i vårt ekonomiskt styrda samhälle.

Nu har vi köpt vårt tredje hus. Vårt drömhus med perfekt läge. Just idag är det inget drömhus men det kommer det att bli! Efter en hel del renovering så har vi drömhuset med drömläget. Nu förstår jag vad min gamla chef en gång sa till mig fastän jag då inte trodde det. Behoven men även förutsättningarna förändras över åren.   

Vi har strötittat på hus under några års tid men tänkt att vi bor bra, billigt och barnen har bra kompisar och går på en bra skola i ett mindre samhälle. Så vi har inte lagt någon större vikt vid att leta aktivt. Men en del av våra hjärtan har alltid längtat tillbaka till staden där vi bodde innan.

Jag och min man var ute och gick en av våra kvällspromenader när vi ställde oss frågan: Hur vill vi bo egentligen? Min man sa vad han prioriterade och jag berättade om vilka önskemål jag hade. 

Några dagar senare hade vi några bekanta på middag. I slutet av kvällen börjar vi prata om hus. Våra vänner åker hem och vi klickar runt lite på hemnet. Plötsligt får jag syn på ett väldigt eftersatt hus i ett område i staden dit vi längtar tillbaks till. Min man tittar och säger att ja varför inte. 

Vi forskar vidare. Huset har alla förutsättningar som vi hade på vår gemensamma "önskelista". Huset säljs på exekutiv auktion. På den enda visningen får vi en fantastisk känsla för huset trots att huset egentligen är i uselt skick för att inte tala om tomten som verkar eftersatt i 15 års tid. Men det ser vi alltså inte för känslan för huset och tomten är så stark 

Dagen efter visningen när jag ska ha min vardagliga morgonyoga hemma i vardagsrummet så vill min kropp vrida sig 180 grader och sitta med näsan mot motsvarande sida. Min kropp var redan i det nya huset <3 

Sedan har allt rullat på i rasandes fart och vi är så lyckliga <3

Vi har massor att renovera men vi gör det av kärlek. Vi väljer bort plast. Vi köper parkettgolv istället för laminat och plastmatta. Vi köper äkta träfönster och trädörrar istället för av PVC. Vi köper allt vi kan begagnat och det vi inte kan köpa begagnat köper vi nytt. Vi köpte en tvättmaskin häromdagen till exempel. Två års garanti kvar, ett bra märke, energiförbrukning A+++ och den gav vi mindre än halva nypriset för. Det som någon rensar bort kan komma till stor nytta för någon annan.

Jag är så tacksam för alla som tänker på miljön och säljer vidare sina oanvända prylar istället för att kasta dem. Vi hänger på Blocket jättemycket nu. När det kommer ut bra saker till bra priser så får man vara snabb. Fönster till exempel. Vi har skrivit ner alla mått vi behöver ha. Sen tittar vi dagligen på Blocket. Ibland flera gånger dagligen och när det kommer ut ett bra 3glasfönster i trä till ett bra pris så nappar vi. 

Vi har spenderat många timmar vid datorn och vi har också hittat det vi har sökt efter. Billigare än att köpa nytt och ett bra val för miljön. 



lördag 28 maj 2016

Nio veckors växtkraft!

Plantorna växer och frodas! Det är så härligt när man nästan kan se och höra när det man har planterat växer lite för varje dag! Växternas helt naturliga process. En process som bildar ett naturligt kretslopp. Av jord är du kommen och jord ska du åter bli. Jag är inte troende i den bemärkelsen men de orden talar för sig själva. Jag tror på en värld i harmoni. En självproducerande värld. I naturen finns allt som vi behöver för vår existens. Utan att tillsätta, genmanipulera eller på annat sätt förstöra det naturliga och nyttiga som finns i vår natur.

Det är nu nio veckor sedan jag planterade fröerna från gurkan, tomaterna och paprikakärnorna. Nio veckor av växtkraft. Nio veckor av liv. En början på något nytt. En liten del i en hel evighetsprocess.
Paprika och tomatplantor

Jord, vatten och sol. Ett frö som omslutes av jord och växer upp till en planta. En planta som växer sig stor och kraftfull. En planta som producerar mat. Mat till människor och djur. En grönsak. Ätbar. Helt naturlig. Bra för dig och din kropp. När plantan fullföljt sin uppgift vissnar den ner och förmultnar. Plantan blir till ny jord. Cirkeln är sluten. Din kropp mår bra. Naturen mår bra. Jorden mår bra. Hur enkelt och självklart som helst, eller? Nej, inte om man tittar på hyllorna i butikerna. Endast en liten del av det som säljs i butikerna det vill säga endast en liten del av det som folk köper är ekologiskt och naturligt. Det är mycket mer på hyllorna i affärerna som är onaturligt, processat och besprutat. Varför undrar jag?


Gurkplanta

Många tänker att ekologiskt är dyrt och låter plånboken styra. Varför undrar jag. Titta på priset och på varan! Många gånger skiljer det ingenting! Många gånger skiljer det lite och ibland så skiljer det mycket i priset men det kan även vara så att det ekologiska är billigare. Vad är det då som gör att man i alla fall tar det man brukar från hyllan, fastän det är samma pris eller till och med billigare med det ekologiska/ naturliga alternativet? Varför väljer man en besprutad banan framför en ekologiskt odlad banan. För mig är det helt onaturligt. Konstigt. Jag tror och hoppas att det handlar om ren okunskap. Att det brister i viljan/lusten/orken/kunskapen att sätta sig in i vad som är bra och naturligt för människan. Eller så tror man något så absurt som att regeringen inte låter skräpmat säljas i affärerna. I så fall behöver man tänka om för så är tyvärr inte fallet.

Min önskan är att alla onaturliga varor skulle tas bort ur sortimentet i affärerna. Men oj, vad tomt det skulle bli på hyllorna! Då som först kanske folk skulle börja reagera! och förstå att det som säljs till oss inte är så bra. Då som först kanske flertalet människor skulle reagera och vilja veta vad det är vi stoppar i oss.

Vi konsumenter styr vad affärerna har på sina hyllor. Du styr med varje val du gör varje gång du handlar. Varje sak du stoppar ner i din kundkorg och tar med dig hem gör ett avtryck i miljön. Antingen bra eller dåligt. Du har makten att göra ett bra, smart, långsiktigt och hållbart val för din egen skull, för din familj och för framtiden. 

Mycket har hänt de senaste åren och fler och fler tänker miljövänligt och hållbart. Det finns ett bra utbud på hyllorna för att kunna göra bra och miljösmarta val. 

Du kan hjälpa till att skapa fler hållbara varor på hyllorna genom att välja miljömärkt nästa gång du handlar. Du kan välja ekologiskt för din kropp och din hälsas skull. Du kan välja naturligt för vår jord och för vår framtid <3


måndag 28 mars 2016

Ingefäran som håller förkylningen borta!

Ingefäran har sitt ursprung som medicinalväxt men används främst som smaksättare idag.

Jag och min familj fick smak för denna naturliga och fantastiska ört för drygt två år sedan. Numera finns den att köpa ekologisk också i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Vilket är jättebra för att slippa onödiga gifter (kemikalier) både för dig som ska förtära ingefäran och för den som jobbar med att framställa den till dig. Främst använder jag och mannen den i vårt dagliga te men den används även som krydda i matlagningen när smaken passar in.


Jag och min man hade läst om att man kunde använda ingefära i te vid förkylningar och vi provade ett par gånger och tyckte att det smakade illa och väldigt starkt. Vi var envisa och gav oss inte utan provade att tillsätta citron och ibland honung och började så småningom, efter väldigt många gånger, vänja oss mer och mer vid smaken. Till slut så tyckte vi om den. Vi märkte dock rätt snabbt den positiva effekten av teet. Vi blev mer sällan förkylda och de få gånger vi åkte på en rejäl förkylning, en sån där ordentlig när man behöver vara hemma från jobbet så kändes den lite lindrigare. Hostan blev inte lika djup som vanligt, halsontet blev inte lika intensivt, och förkylningen gick inte lika djupt ner i bröstet om ni förstår vad jag menar. Förkylningarna gick även över fortare och blev plötsligt inte lika långdragna längre.

Nu dricker vi te varje morgon och ibland även på kvällen. Ibland kan man vakna och känna sig lite snuvig eller ha lite ont i halsen. Jag gör mig en kopp te och efter en timme eller två så kommer jag på mig själv med att inte känna av den där första förkylningskänslan längre! Den är helt borta och jag är fortfarande frisk! Jättehärligt! 

Har försökt att få mina arbetskollegor att uppskatta denna fantastiska dryck men får nog jobba lite till på det. Många av dem fastnar vid första smakupplevelsen och får inte för sig att prova igen om de inte märker effekt vid första koppen. Har flera andra i min omgivningen som uppskattar denna fantastiska ört och har märkt av dess positiva egenskaper. Jag brukar tillsätta citron för att få en godare smak på teet.

Barnen i huset ratade också teet till en början men nu kan även de fråga efter att få en kopp (i miniatyrstorlek förstås) och det är jag väldigt glad för.

För att göra en kopp ingefärste behövs:

Tevatten
Ekologisk färsk ingefära som du river och lägger i en tesil. Ju mindre hål på rivjärnet, desto saftigare (smakrikare) och effektivare blir ingefäran. 

Teet kan du smaksätta med citron, honung eller vitlök. Dessa smaksättare är helt naturliga och har många hälsofördelar vilket jag kommer till längre ner...

Det är både gott och nyttigt att tillsätta några droppar ekologisk citron. Det bästa är att använda en äkta citron för att få ut det mesta av vitaminerna men jag är lite bekväm och använder mig av citronjuice som inte är lika näringsrik eftersom den är processad (kolla dock på baksidan av flaskan så att juicen är baseradenbart citron som Änglamarks eller Garants eko. ICA har gjort en fulvariant och tillsatt vatten samt citronsyra i sin citronjuice. Citronsyra är det många pollenallergiker som reagerar på och mer om detta kommer i ett framtida blogginlägg).

En tesked honung är bra att tillsätta vid pågående förkylning (tänk på att vattnet då ska vara under 40-50 grader för att honungen ska behålla sin antibakteriella effekt).

En vitlöksklyfta kan skivas och läggas i tesilen för bättre effekt vid en pågående förkylning. Kolla bara vad din mage klarar av och anpassa mängden vitlök efter den. 


Hälsofördelar med ingefära
  • antiinflammatorisk (bra vid ledbesvär)
  • antioxidanter (stärker immunförsvaret)
  • avgiftande
  • ökar blodflödet i kroppen
  • lägre kolesterol
  • förhindrar högt blodtryck, minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar
  • ökar matsmältningen 
  • stimulerar ämnesomsättningen
  • bra mot diarré
  • lindrar illamående (ätas rå)
  • kan lindra migrän (ätas rå)
  • minskar gasbildning
  • minskar risken för magsår
Hälsofördelar med citronvatten (ljummet vatten, ej direkt från kranen. Värm vatten men låt inte det koka upp och pressa i färsk citron. 1/2 citron till ca 3-4 dl vatten):
  • antibakteriellt
  • driver ut vätska ur kroppen och på så sätt elimineras toxiner dvs gifter i kroppen
  • stimulerar matsmältningen, bra mot sura uppstötningar, uppblåst mage och rapningar
  • rikt på mineraler och vitaminer
  • antiinflammatoriskt (bra mot astma och luftvägsbesvär)
  • förbättrar järnupptaget
  • minskar slembildning
  • balanserar ph-värdet i kroppen genom att det blir alkaliskt (basiskt). Cancerceller sägs inte överleva i en basisk miljö.
  • renar huden
  • motverkar sötsug 
  • främjar sårläkning
  • hjälper kroppens återhämtning vid viss stress
  • doften av citron kan vara humörhöjande 
nk på att vänta med tandborstningen 30 minuter efter du haft citron i vattnet då det fräter på tandemaljen onödigt mycket annars. Ett bra tips för att skona tänderna är också att skölja tänderna med vatten efter citronintag. Detta gäller även om du äter ren citron. 

Hälsofördelar med honung  
Det finns olika sorters honung och de är olika verksamma. Vildhonung är den mest nyttigaste på grund av det stora antalet mjölksyrabakterier. Vildhonung är ett bra alternativ till antibiotika. Manukahahonung är ett annat bra alternativ med många verksamma ämnen. Bikupehonung innehåller mer socker och mindre vatten och innehåller därför inga mjölksyrabakterier men är ändå hälsosam. Ljunghonung är ett annat bra alternativ och därefter kommer färsk honung som är närproducerad. Honungen ger allra bäst effekt om den inte värms upp. 
  • bakteriedödande (triggar immunförsvaret)
  • mjölksyrabakterierna är probiotiska, sårläkande och lindrar vid halsont
  • prebiotika 
  • innehåller antioxidanter
  • innehåller proteiner
  • vitaminrik
  • mineralrik
  • gynnar det goda kolesterolet
  • lugnande och förbättrar minnet
Barn under 1 år ska inte äta honung.
Hälsofördelar med vitlök:  
Skiva en vitlöksklyfta och lägg delarna i tesilen tillsammans med ingefäran. Vitlöken kan med fördel intas rå också för att behålla den bakteriedödande effekten.
  • stärker immunförsvaret
  • minskar förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar
  • sänker blodtrycket 
  • sänker kolesterolet
  • anti-inflammatorisk (bra mot acne)
  • motverkar gasbildning
  • sårläkning
  • hudsjukdomar
  • motverkar cancer
  • reumatism
  • infektioner i luftvägarna  
  • vitaminrik 
  • vitlök kan hålla fästingar borta. Bör ätas rå, eller kan du skiva en klyfta och gnida in "saften" på kroppen, främst vid ärmöppningar, på magen, ryggen, halsen och benslut. Detta har funkat jättebra på mig när jag i slutet på sommaren håller till väldigt mycket i blåbärsskogen.
Det finns säkert många fler goda hälsoeffekter av både ingefära, citron, honung och vitlök än vad som listas här. 

När man trots alla dunderkurer ändå åker på en rejäl förkylning så är det viktigt att tänka på att det är kroppens sätt att tala om att den behöver vila. Lyssna på din kropp och när förkylningen är på väg bort så är du redo för nya tag igen!

Fyll din kropp med naturliga råvaror och den kommer att tacka dig <3  


måndag 14 mars 2016

Från sådd till smakupplevelse! KRAVmärkt vårplantering.

r och lite sol startar automatiskt en inre process i mig. Jag ser framför mig hur jag öppnar glasdörren till xthuset. Jag känner hur den fuktiga hettan slår emot mig. Jag går in ett par steg och njuter av växtligheten därinne. Jag andas in de blandade dofterna och njuter... 

Detta ligger bara ett par månader fram i tiden och nu är det redan mitten av Mars och hög tid att få ner fröerna i jorden (förkultivera).
 
Jag är med hela vägen i processen från att se det lilla fröet ta fart och gro till att bli den där färdiga ätbara grönsaken. Ekologisk, egenodlad och väldigt smakrik. Vi brukar förresten få höra kommentarer från barnens kompisar om att våra grönsaker som vi serverar till maten smakar väldigt gott. Grönsakerna är ekologiska hemma hos oss året runt. Har vi inte egna från trädgården så väljer vi de ekologiska i affären. Tycker det är kul att barnen märker skillnaden i smaken :)

Vårsolens strålar sätter fart på mg! Jag får en sådan energi och lust att plantera. Tänk hur otroligt naturen fungerar! Man tar ett frö från till exempel en paprika, en tomat eller physalis. Man låter fröet få torka några dagar eller några månader. Jag brukar använda mig av miljömärkta kaffefilter (välj de vita då de bruna otroligt nog är mer behandlade än de vita även om bägge sorter är miljömärkta). Jag brukar ta fröer och spara från föregående sommars skörd och spara till nästa gång det är dags för sådd men det går även att ta fröerna från en kravmärkt paprika eller kravmärkt körsbärstomat ur kylskåpet, låt dem torka och förvara dem torrt innan du sår dem.

Välj kravmärkt jord om du vill bidra till det naturliga kretsloppet och slippa onödiga kemikalier i din blivande mat. Det har kommit fler och fler kravmärkta alternativ på marknaden nu, både fröer och jord. Första året du köper fröer så kan du köpa KRAVmärkta för att nästföljande år använda dig av fröerna från plantorna. Ekonomiskt och helt naturligt. Ta dina fröer, bara ett par stycken och dem i jorden som du förberett i planteringslådan. Peta ner fröerna så att de inte syns under jorden. Vattna. Ställ dem i söderläge så att de får mycket dagsljus/solljus. Sen är det bara till att vänta... Efter några dagar brukar man skymta det lilla under som sker. Fröet har börjat gro och växa!

Om du inte ser något efter en vecka eller två så bör du fundera över om du ska göra en ny sådd. Det är sällan som ett frö inte börjar gro men det kan ju hända av flera olika anledningar. 

Om en sådd har blivit förstörd hos oss så har det oftast varit på grund av för mycket eller för lite vatten efter det att växtprocessen har satt igång... 

Jorden ett frö ska planteras i ska helst vara näringsfattig. Näring behöver plantan senare under uppväxten när den har fått lite storlek. 

I år sådde jag de första fröerna i slutet av februari. en vecka efter sådden såg det ut såhär, gurka till vänster och körsbärstomater till höger:


Efter ytterligare en vecka höll det genomskinliga plasttaket på att lyfta av gurkornas växtkraft (ja, jag vet, plast... men till vissa ändamål får man göra undantag. Jag har inte hittat något bra/bättre alternativ till de plastiga planteringslådorna ännu men jag håller ögon och öron öppna för alternativ). Så två veckor efter sådden av gurkorna var det dags för omplantering. Varje gurka fick en ny större kruka att växa vidare i. Samtidigt som gurkorna flyttade ut ur planteringslådan så passade jag på att dela på körsbärstomaterna i den ursprungliga planteringslådan, där gurkorna tidigare växte fast med ny jord, så att tomaterna skulle få lite mer plats att växa på. Eftersom tomaterna fortfarande är väldigt sköra så får man göra detta väldigt försiktigt. Helst inte alls men nu chansade jag och gjorde delningen ändå. Pinnar klippta från träd i trädgården blir bra och naturliga stöd för gurkorna att klättra på i de nya krukorna. 
Två veckor gammal gurkplanta

Den pyttelilla gröna plantan växer stadigt och blir efter ett par veckor en stor planta och när det är tillräckligt varmt ute så planteras den ut i kruka eller växthus. Har du kompostjord så kan det nu vara ett ypperligt tillfälle att tillsätta lite av den nu. Är det matjord så är komposten väldigt näringsrik och kan behöva blandas upp lite. har du trädgårdsavfallskompost så innehåller den mindre näring och du kan då behöva tillsätta lite näring i jorden. 

Så småningom och efter en hel del vattnande (den delen sköter min man allra bäst!) kommer det att bli små gröna tomater. När tomaten mognar växlar den färg från grönt till rött och det är de där röda tomaterna som skördas och läggs på tallriken till middagen och smakar precis som tomater ska smaka. Eller små gurkor som växer sig stora och smakar fantastiskt. Eller physalis som smakar som du aldrig smakat dem tidigare. Inte ens de ekologiska i butikerna kommer i närheten av en egenodlad physalis. Eller paprika som är helt obesprutad och ger dig en härlig smakupplevelse.

Det är lätt att det blir väldigt många fröer som slinker ner i jorden samtidigt vid frösådden eftersom många av dem är väldigt små och i regel tar de sig lätt. Då kan det vara ett tips att använda plantorna, när de fått lite storlek som gå-bort-presenter eller varför inte som avslutningspresenter till barnens lärare vid t.ex. skolavslutningen? Det brukar vara uppskattat. 

Lycka till med planteringen!

lördag 20 februari 2016

Yoga för amatörer

Yoga vad är det? 

För mig är det min egen tid. Tid för avkoppling och reflektion. Tid till att hitta mig själv och lugnet inom mig.

Vad får dig att känna dig lugn?

Genom yoga och meditation lär man känna sig själv och sin kropp. Man blir medveten om sina tankar. Vad som påverkar en känslomässigt på olika sätt. Vad får mig att bli glad? Vad gör mig ledsen? Vad gör mig upprörd? Genom att lära känna sig själv blir det lättare att ta beslut och känna efter vad som känns rätt och fel för just mig

Du är viktig. Du är unik. Det finns bara en av dig. Du är bäst på att vara dig själv för ingen annan kan vara det åt dig. Du har kommit till världen för att det var meningen att du skulle bli till. Alltså är du viktig. Du spelar roll. Du betyder något. Du är någon. Ta denna känsla med dig när du börjar din yoga eller meditation.

Andningen är ett nyckelord i yogan. När man har yoga med barn ska man inte lägga fokus på andningen, eftersom barns lungor inte är färdigutvecklade förrns vid åtta års ålder och då tidigast kan man lägga tyngdvikt vid just själva andningen. När du sitter i yogapositionen tar du några långa djupa andetag, in genom näsan och förbi bröstkorgen och ända ner i magen. Andas sedan ut genom munnen de första andetagen tills du känner att lugnet börjar komma. Lägg en hand på magen och andas in ett långt djupt andetag. Både bröstkorgen och magen bör höja sig för att få ner andningen ordentligt till andningsankaret. Andningen lugnar. Andningen balanserar. Andningen tillför syre till hjärnan. Andningen sänker pulsen och sänker blodtrycket

Genom att andas rätt blir vi lugnare och piggare. Andas lugnt. Andas in och ut genom näsan. Andas sakta in genom näsan medans du räknar (tyst) till fyra. Ett-tusen-ett, ett-tusen-två, ett-tusen-tre, ett-tusen-fyra. Andas sedan sakta ut medans du räknar ett-tusen-ett, ett-tusen-två, ett-tusen-tre, ett-tusen-fyra, fortsätt, andas in 1001-1002-1003-1004, andas ut 1001-1002-1003-1004, osv ... upprepa tills du känner att du börjar känna dig bekväm i andningen. Är det svårt att få ner andningen i magen så testa med att hålla för höger näsborre när du andas in. Andningen genom vänster näsborre lugnar. Medan andningen genom höger näsborre aktiverar.

Meditation/mindfulness är bra för att kunna hålla fokus och för att öka koncentrationsförmågan. Meditation hjälper oss att släppa stress. Vi släpper negativa tankar och oro. Meditation stärker självkänslan och leder till ökad respekt för oss själva och andra. Meditation syftar till att vara just här och nu i tanken. Kunna släppa allt annat. Observera vad som händer i nuet. Hur jag andas, känslor, lukter och färger osv. Själv mediterade jag under ett par års tid tills jag hittade yogan som passade mig bättre som meditationsform.

För att få till en hållbar avslappningsform så är det viktigt att hitta det sätt som passar en själv. När jag mediterar vill jag helst ha lugn och avkopplande musik i bakgrunden (eller lurar i öronen) som hjälper mig att stilla mina rusande tankar.  

När jag mediterartänker jag ett mantra framför mig, en klar bild framför mig i min tanke som symboliserar lugn och harmoni för mig. Det kan vara att föreställa sig en blommande äng, ett stilla hav, en skog eller att fästa blicken på ett märke på väggen två meter framför mig. Se det framför dig som du vill se, vad som helst som känns bra för dig och som skänker dig ett lugn. Alla är vi olika men vetenskapligt så har naturen i sig en lugnande effekt på oss människor. Sen kan vi också ha olika dagar när olika metoder passar mer eller mindre bra. Ibland när tankarna snurrar för mycket så gör jag dem hanterliga genom att tänka på en bäck, eller en å, beroende på hur fort tankarna rusar förbi. Jag förlikar mig med de rinnande tankarna och låter dem passera likt vattnet i ån. Utan att döma eller rdera dem. Bara låter dem rinna förbi. Tankarna får komma och gå. 

När jag blev inspirerad att testa yoga så märkte jag rätt snart att det passade mig. Jag är en väldigt tänkande person och tankar kan man inte bara stänga av sådär för de kommer och går hela tiden, mer eller mindre. Det är så det är. Det är bara att acceptera. Saker som man inte kan förändra gör man bäst i att acceptera. Så genom att göra relser till yogamusik fick jag något att koncentrera mig på medan min kropp gick ner i varv. Jag fick tänka på hur jag skulle hålla armen eller vinkla benet och det räckte för att skingra mina tankar. Lugna dem. Jag fick något som jag behövde koncentrera mig på samtidigt som jag höll fokus på andning och rörelser. Detta har varit en stor hjälp för mig för att hitta balans i tillvaron. Ett lugn i den stressiga vardagen

Jag hade turen att hitta ett avkopplande yogapass på nätet som passade mig perfekt. Enkelt och tidsmässigt kort, det passade mig och min livsstil. 15 minuter om dagen lägger jag på mig själv för att jag ska må bra. Mår jag bra så mår resten av min familj bra. Mår jag bra så tacklar jag motgångar bättre. Mår jag bra så är jag full av idéer och tankar. Mår jag bra så kan jag skratta och ha roligt. Mår jag bra så är livet roligt, så enkelt är det. Vid hektiska dagar och när jag inte riktigt hinner med ett helt yogapass så kortar jag ner passet till 5 minuter och då gör jag det oftast i samband med sänggåendet för att hitta lugnet i mig själv inför natten. Yogan motverkar stress och symtom som ofta kommer av stress såsom huvudvärk, ont i magen, sömnproblem och nervositet.

Och så till det praktiska i yogan... 
  
Ta något mjukt som du kan sitta på, helst på golvet. En tunn kudde, en yogamatta, en filt, en matta eller något likvärdigt som du har. Jag började min yogakarriär en hopvikt filt. Det funkar att ha yoga i sängen också även om det säkert inte är den mest ergonomiska ställningen man får till där men lugnet kan man hitta. Med tiden så har jag investerat i en ekologisk yogamatta, gjord av naturgummi, som jag trivs jättebra med. Jag fick den vid min senaste födelsedag. Det var det som stod överst på min önskelista. Den luktade en hel del naturgummi i början men det försvann efter någon vecka.  


Sätt dig bekvämt med benen i kors i så kallad skräddarställning. Slappna av men försök att sitta rak i ryggen, lite lätt svankad.

Den här yogaövningen, som jag vill tipsa om har jag gjort tillsammans med ett par qi-gongövningar i över ett års tid https://youtu.be/bWsSMBtcVeY

När jag gjorde mina första yogaövningar som jag såg i videon så tänkte jag "herrejösses, hur ska jag kunna böja mig i den ställningen? hur ska jag kunna sträcka ut mina ben så långt? Jag når ju inte mina tår när jag sitter! Aj aj aj! Oj oj oj".  

Det viktiga i yogan är inte att göra som de på bilderna gör eller att kunna efterlikna någon annan. Det är ingen jämförelse eller tävlan med andra. Det viktiga är att du gör det som känns rätt för dig och din kropp. Gör det ont så gör det inte. Gör det som funkar för dig och efter dina förutsättningar. Allt du gör är bättre än inget. Olika övningar funkar olika bra olika dagar men även olika tider på dygnet. Om jag gör yoga på morgonen så är jag inte alls lika rörlig som om jag kör ett pass på kvällen. Med tiden så blir du faktiskt vigare. Jag tänkte bara häromdagen att jag känner mig lika ovig som när jag började yoga för ett år sedan men när jag gjorde nästföljande yogapass och tänkte på det så märkte jag att jag faktiskt kommer längre i mina rörelser än jag gjorde för ett år sedan. Inga revolutionerande längder men längre än tidigare och det är jag nöjd med. Var nöjd med det du gör och har gjort istället för att tänka på vad du borde göra eller inte har gjort. Genom yogarörelser tränas styrka, balans, koordination och kroppsmedvetenhet utifrån var och ens förutsättningar

När jag har yoga vill jag sitta ostört. Gärna med lugn och behaglig musik. Det behöver inte vara tyst omkring mig från övriga familjen. Bara jag vet att jag inte kommer att bli störd. Det är viktigt för mig att jag får sitta med mina egna tankar och hitta mitt eget inre lugn utan att bli avbruten. Du kan blunda eller ha dina ögon öppna när du har yoga eller mediterar, gör det som känns bäst för dig för stunden. Yogan startar en inre process i din kropp som får dig att lyssna inåt, på dig själv, och du blir medveten om vad som är viktigt för dig. Här och nu. 

Qi-gong har jag också provat på. Qi-gong får inte mig att hitta mitt inre lugn på samma sätt som meditationen i yogan får. Men qi-gong är en väldigt behaglig rörelseform. Jag gick en kurs för många år sedan när jag var gravid och det kändes väldigt bra då. Så för ett tag sedan letade jag och hittade några övningar på nätet som jag testade ett par gånger. Jag valde ut ett par rörelser från övningarna jag hittade som passade mig som jag nu lägger in i början av mitt yogapass. 

Det viktiga är att hitta den avslappningsform som passar en själv. Qi-gong är en skonsam rörelseform för kroppen. Den sätter igång cirkulationen, energiflödet i kroppen. Energiflödet har jag tidigare skrivit om i ett tidigare inlägg om zonterapi, som du hittar här https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7291542626075163079#editor/target=post;postID=7911517751734579992;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=3;src=postname. Qi-gong sätter igång energiflödet i kroppen på ett liknande sätt som zonterapin gör.

Tacksamhet och acceptans är två bra ledord som man kommer långt med. Allt du inte kan påverka eller förändra. Acceptera. Lägg inte energi på att bli irriterad eller frustrerad. Den energin kan du använda på annat, sånt som ger dig mer energi istället för att ta energi ifrån dig. Acceptera saker och ting för vad de är. Acceptera tankar för vad de är utan att döma eller värdera. Acceptera dig själv som du är. Döm inte och värdera inte dig själv. Du är den du är och du är bra som du är.  


Avsluta gärna ditt yogapass, din meditation, qi-gong eller vad du valt för annan form av avslappning genom att tacka dig själv för att du tagit dig tiden till att göra något för dig själv. Tänk tacksamhet för att du finns och för allt du har som fungerar. Lägg fokus och tänk på det som är bra. Känn tacksamhet för goda människor i din omgivning och allt gott du har runt omkring dig.

Namaste är avslutningsf(r)asenyogan. Man sitter i yogaposition med handflatorna ihop framför hjärtat och man gör en liten nigning eller bugning och säger Namaste. Namaste är en hälsningsfras som kan betyda hej eller hejdå. Namaste betyder att man tackar sig själv och sin kropp för det arbete den utfört. Namaste betyder också att vi är en del av något större, något gudomligt (yogan har inte med någon religion att göra)

Tips! 
På www.yogaforalla.se finns gratis videor med tydliga och bra, både enkla övningar för nybörjare till mer avancerade yogaövningar för mer rutinerade utövare. Det finns övningar att välja på för olika former av yoga och för olika tillfällen i livet. Avslappning, gravidyoga, ryggyoga, yoga på en stol mm.