Detta ligger bara ett par månader fram i tiden och nu är det redan mitten av Mars och hög tid att få ner fröerna i jorden (förkultivera).
Jag är med hela vägen i processen från att se det lilla fröet ta fart och gro till att bli den där färdiga ätbara grönsaken. Ekologisk, egenodlad och väldigt smakrik. Vi brukar förresten få höra kommentarer från barnens kompisar om att våra grönsaker som vi serverar till maten smakar väldigt gott. Grönsakerna är ekologiska hemma hos oss året runt. Har vi inte egna från trädgården så väljer vi de ekologiska i affären. Tycker det är kul att barnen märker skillnaden i smaken :)
Vårsolens strålar sätter fart på mg! Jag får en sådan energi och lust att plantera. Tänk hur otroligt naturen fungerar! Man tar ett frö från till exempel en paprika, en tomat eller physalis. Man låter fröet få torka några dagar eller några månader. Jag brukar använda mig av miljömärkta kaffefilter (välj de vita då de bruna otroligt nog är mer behandlade än de vita även om bägge sorter är miljömärkta). Jag brukar ta fröer och spara från föregående sommars skörd och spara till nästa gång det är dags för sådd men det går även att ta fröerna från en kravmärkt paprika eller kravmärkt körsbärstomat ur kylskåpet, låt dem torka och förvara dem torrt innan du sår dem.
Om du inte ser något efter en vecka eller två så bör du fundera över om du ska göra en ny sådd. Det är sällan som ett frö inte börjar gro men det kan ju hända av flera olika anledningar.
Om en sådd har blivit förstörd hos oss så har det oftast varit på grund av för mycket eller för lite vatten efter det att växtprocessen har satt igång...
Jorden ett frö ska planteras i ska helst vara näringsfattig. Näring behöver plantan senare under uppväxten när den har fått lite storlek.
I år sådde jag de första fröerna i slutet av februari. en vecka efter sådden såg det ut såhär, gurka till vänster och körsbärstomater till höger:
Efter ytterligare en vecka höll det genomskinliga plasttaket på att lyfta av gurkornas växtkraft (ja, jag vet, plast... men till vissa ändamål får man göra undantag. Jag har inte hittat något bra/bättre alternativ till de plastiga planteringslådorna ännu men jag håller ögon och öron öppna för alternativ). Så två veckor efter sådden av gurkorna var det dags för omplantering. Varje gurka fick en ny större kruka att växa vidare i. Samtidigt som gurkorna flyttade ut ur planteringslådan så passade jag på att dela på körsbärstomaterna i den ursprungliga planteringslådan, där gurkorna tidigare växte fast med ny jord, så att tomaterna skulle få lite mer plats att växa på. Eftersom tomaterna fortfarande är väldigt sköra så får man göra detta väldigt försiktigt. Helst inte alls men nu chansade jag och gjorde delningen ändå. Pinnar klippta från träd i trädgården blir bra och naturliga stöd för gurkorna att klättra på i de nya krukorna.
Två veckor gammal gurkplanta |
Den pyttelilla gröna plantan växer stadigt och blir efter ett par veckor en stor planta och när det är tillräckligt varmt ute så planteras den ut i kruka eller växthus. Har du kompostjord så kan det nu vara ett ypperligt tillfälle att tillsätta lite av den nu. Är det matjord så är komposten väldigt näringsrik och kan behöva blandas upp lite. har du trädgårdsavfallskompost så innehåller den mindre näring och du kan då behöva tillsätta lite näring i jorden.
Så småningom och efter en hel del vattnande (den delen sköter min man allra bäst!) kommer det att bli små gröna tomater. När tomaten mognar växlar den färg från grönt till rött och det är de där röda tomaterna som skördas och läggs på tallriken till middagen och smakar precis som tomater ska smaka. Eller små gurkor som växer sig stora och smakar fantastiskt. Eller physalis som smakar som du aldrig smakat dem tidigare. Inte ens de ekologiska i butikerna kommer i närheten av en egenodlad physalis. Eller paprika som är helt obesprutad och ger dig en härlig smakupplevelse.
Det är lätt att det blir väldigt många fröer som slinker ner i jorden samtidigt vid frösådden eftersom många av dem är väldigt små och i regel tar de sig lätt. Då kan det vara ett tips att använda plantorna, när de fått lite storlek som gå-bort-presenter eller varför inte som avslutningspresenter till barnens lärare vid t.ex. skolavslutningen? Det brukar vara uppskattat.
Lycka till med planteringen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar