onsdag 22 november 2017

Slush eller crush? om azofärgämnen och barn

Tjolahoppsansa! Slush i butikerna - hur kan någon ens fundera på att vilja dricka dessa färgglada drycker? De ser ju verkligen inte aptitgivande ut! De ser enbart kemiska ut i mina ögon och alltså inget jag vill förtära. Tyvärr så håller mina barn inte med mig. Ju mer färg - desto mer spännande och lockande... och så ska man helst inte skrämma barn i onödan... men alltså... hmm...hua!

De senaste dagarna har det skrivits mycket i sociala medier om azofärgämnena i slushdrycker och deras påverkan på barn så jag tänkte enkelt bringa lite mer klarhet i detta;

Azofärgämnena är syntetiska, vilket innebär att de framställs kemiskt. De tillhör en grupp färgämnen som alla innehåller en kemisk grupp, som kallas för azo.

Det finns i dagsläget nio stycken godkända azofärgämnen för livsmedelsbruk i Sverige.

Var finns de omtalade azofärgämnena då? 
Jo, de finns i det som framförallt lockar våra barn. De tillsätts för att göra livsmedlen mer färgglada och lockande (?!) i godis, tuggummi, slush, konditorivaror, desserter, snacks, sylt, marmelad, frukt- och grönsaksberedningar, soppor, såser, senap men även i stenbitsrom, smaksättningspreparat, kosttillskott och läkemedel, samt drycker som läsk och juice och sprit (Saft är den enda dryck som inte får färgas av azofärgämnen). Även räkor kan i vissa fall vara färgade.

Alla livsmedel som riktar sig till barn och som innehåller azofärgämnen ska kompletteras med texten  "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration" men eftersom slush (även kallad slush ice eller slush puppie = dryck med krossad is), oftast säljs uppblandat och över disk till kund så det är sällan kunderna nås av denna information. Godis är ett annat livsmedel som ofta säljs i lösvikt.

Hur påverkas då barn av dessa azofärger? 
Azofärgämnena kan ge barn koncentrationssvårigheter och överaktivitet.Vissa azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos en del personer och de vanligaste symtomen är hudutslag, astma, nässelfeber och eksem.

Undvik allt som innehåller: 
para-orange E 110 
azorubin E 122
tartrazin E 102
allurarött E 129
nykockin E 124
kinolingult E 104

Kinolingult är också ett syntetiskt färgämne men hör inte till de så kallade azofärgämnena.

Fråga i butiken om du är osäker vad varan innehåller!

Vill du läsa mer (samt källor)
http://www.expressen.se/gt/livsmedelsverkets-larm-om-barndrycken/
http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=24075
http://www.livsmedelsverket.se

tisdag 21 november 2017

Lök lika bra som hostmedicin

Så här i förkylningstider kan det vara bra med lite husmorsknep. Kurer som har funnits och fungerat sedan väldigt lång tid tillbaka men som nästan har glömts bort nu när vi har så många lättillgängliga (artificiella) läkemedel mot allt möjligt. Det är så lätt att gå till närmsta apoteket och hämta ut vad man behöver för tillfället. 

Det du behöver istället finns oftast i ditt eget hem. Helt naturliga råvaror. Helst ekologiska. Som lök. Vanlig lök kan användas som hostmedicin. Du behöver inte ens förtära löken för att få önskad effekt. 

Skiva en halv rå lök. Gul eller röd lök spelar ingen roll. Ta det du har hemma och lägg de skivade lökbitarna i en skål. Häll lite vatten i skålen. Gärna varmt, helst uppkokat vatten då det hjälper till att sprida ångorna från löken bättre. Vattnet ska inte täcka löken, bara finnas i botten av skålen. Ställ skålen vid huvudändan av sängen över natten. Klart. Dagen efter luktar det lök i rummet men det är lätt att vädra bort. Byt till ny lök inför varje natt för bästa effekt.


Jag önskar att jag hade vetat om denna huskuren för ett par år sedan. Då hade jag sluppit ge min så ofta hostande dotter så mycket Mollipect och Cocillana. Nu har vi inte ens haft någon apoteksköpt hostmedicin hemma hos oss på över två år och vi har klarat oss bra utan.

Numera kör vi enbart ekologisk skivad lök vid hosta! Varför? Jo, för att det är lika effektivt som annan hostmedicin och det är helt naturligt! Det är bra för ditt barn. Det är bra för dig, naturen och bra för ett hållbart ekosystem och om de argumenten inte skulle räcka så är lök dessutom både billigt och lättillgängligt.

lördag 18 november 2017

Gurkmejan och dess fantastiska egenskaper

Första gången jag hörde talas om gurkmejan var för ca 2 år sedan. Det var en kompis som tipsade mig om att ta 1/2 tesked gurkmeja i ett glas vatten. Då visste jag inte ens vad gurkmeja var...! Jag är ju inte den i vår familj som älskar att stå och laga mat i köket. Lyckligtvis har jag en man som gör det <3.




Nu vet jag att gurkmejan är en rot med näst intill magiska egenskaper. Släkt med den fantastiska ingefäran. En krydda som verkar anti-inflammatoriskt. Den är antioxidant. Den går att smyga ner i familjens mat! Lättast är den att gömma i köttfärssås eller annat mat med mycket smak. Potatismos funkar inte så bra, då protesterar familjen. 

För snart ett år sedan var jag hos en kinesiolog (vilket är en av de bästa sakerna jag någonsin gjort!) och där blev jag ordinerad att dricka ett glas vatten varje dag (kväll) med en halv tesked gurkmeja mot min IBS (inflammation i tarmen) som jag dragits med i flera år. 

Många kroniska sjukdomar har sin grund i inflammationer. Min IBS har nästintill varit helt borta sedan mitt besök hos kinesiologen! 

När jag har haft en extra stressig period så kan jag någon gång ibland känna av min IBS. Oftast hänger det då ihop med att jag under stressiga perioder "stressäter". Det vill säga att jag äter större portioner och oftare. Då hinner inte tarmen ta hand om all mat som jag får i mig, vilket leder till att jag får ont i magen. Detta brukar ske återkommande på vänster sida i magen. Men som sagt, nu var det så länge sedan jag hade ont så jag har nästan glömt bort att problemet ens har funnits! 

Gurkmejan är bra mot flera saker bland annat att den
  • förstärker effekten av vissa vitaminer som D, E och K-vitamin. 
  • stärker och förbättrar matsmältningen
  • skyddar levern mot gifter
  • verkar renande för blodet 
  • motverkar cancer
  • motverkar artrit
  • motverkar alzheimers
  • förhindrar övervikt
  • reglerar blodsockernivån                 
Gurkmejan färgar mat gul. Curry är färgat med gurkmeja så om du gillar att ha curry i maten så får du i dig gurkmeja! I senap är det också vanligtvis gurkmeja.

Om man mot förmodan skulle få i sig för mycket gurkmeja under en längre tid så kan man få ont i magen, bli illamående eller få diarre. 
 

Tyvärr så finns det inget ekonomiskt intresse att forska vidare på denna fantastiska rot på grund av att läkemedelsbolagen inte tjänar några pengar på den. Läkemedelsbolagen vill tillverka saker som de talar om för oss att vi behöver av olika anledningar eftersom de vill tjäna pengar. De vill dämpa symtom. Inte förebygga dem. Så enkelt är det. 

Försök bara att helt objektivt titta på reklamen på tv en kväll så kommer du att märka hur mycket som du helt plötsligt behöver. Sånt som kan vara bra mot halsont, feber, snuvig näsa och så vidare... Vi påverkas av det vi ser och hör. Vi matas ständigt, kväll efter kväll med samma budskap. En sorts hjärntvättning. Om man inte tar ett steg tillbaka och sätter på sig sina objektiva glasögon och tänker till. Vi är tänkande varelser och kan bestämma själva vad vi vill eller inte vill stoppa i oss. 

Gurkmejan! Den är billig, lätt att få tag på och ofarlig även i större mängder (om du väljer den ekologiska förstås annars får du automatiskt en massa kemikalier på köpet). 

Gurkmejan är helt enkelt fantastisk!!!