lördag 18 november 2017

Gurkmejan och dess fantastiska egenskaper

Första gången jag hörde talas om gurkmejan var för ca 2 år sedan. Det var en kompis som tipsade mig om att ta 1/2 tesked gurkmeja i ett glas vatten. Då visste jag inte ens vad gurkmeja var...! Jag är ju inte den i vår familj som älskar att stå och laga mat i köket. Lyckligtvis har jag en man som gör det <3.




Nu vet jag att gurkmejan är en rot med näst intill magiska egenskaper. Släkt med den fantastiska ingefäran. En krydda som verkar anti-inflammatoriskt. Den är antioxidant. Den går att smyga ner i familjens mat! Lättast är den att gömma i köttfärssås eller annat mat med mycket smak. Potatismos funkar inte så bra, då protesterar familjen. 

För snart ett år sedan var jag hos en kinesiolog (vilket är en av de bästa sakerna jag någonsin gjort!) och där blev jag ordinerad att dricka ett glas vatten varje dag (kväll) med en halv tesked gurkmeja mot min IBS (inflammation i tarmen) som jag dragits med i flera år. 

Många kroniska sjukdomar har sin grund i inflammationer. Min IBS har nästintill varit helt borta sedan mitt besök hos kinesiologen! 

När jag har haft en extra stressig period så kan jag någon gång ibland känna av min IBS. Oftast hänger det då ihop med att jag under stressiga perioder "stressäter". Det vill säga att jag äter större portioner och oftare. Då hinner inte tarmen ta hand om all mat som jag får i mig, vilket leder till att jag får ont i magen. Detta brukar ske återkommande på vänster sida i magen. Men som sagt, nu var det så länge sedan jag hade ont så jag har nästan glömt bort att problemet ens har funnits! 

Gurkmejan är bra mot flera saker bland annat att den
  • förstärker effekten av vissa vitaminer som D, E och K-vitamin. 
  • stärker och förbättrar matsmältningen
  • skyddar levern mot gifter
  • verkar renande för blodet 
  • motverkar cancer
  • motverkar artrit
  • motverkar alzheimers
  • förhindrar övervikt
  • reglerar blodsockernivån                 
Gurkmejan färgar mat gul. Curry är färgat med gurkmeja så om du gillar att ha curry i maten så får du i dig gurkmeja! I senap är det också vanligtvis gurkmeja.

Om man mot förmodan skulle få i sig för mycket gurkmeja under en längre tid så kan man få ont i magen, bli illamående eller få diarre. 
 

Tyvärr så finns det inget ekonomiskt intresse att forska vidare på denna fantastiska rot på grund av att läkemedelsbolagen inte tjänar några pengar på den. Läkemedelsbolagen vill tillverka saker som de talar om för oss att vi behöver av olika anledningar eftersom de vill tjäna pengar. De vill dämpa symtom. Inte förebygga dem. Så enkelt är det. 

Försök bara att helt objektivt titta på reklamen på tv en kväll så kommer du att märka hur mycket som du helt plötsligt behöver. Sånt som kan vara bra mot halsont, feber, snuvig näsa och så vidare... Vi påverkas av det vi ser och hör. Vi matas ständigt, kväll efter kväll med samma budskap. En sorts hjärntvättning. Om man inte tar ett steg tillbaka och sätter på sig sina objektiva glasögon och tänker till. Vi är tänkande varelser och kan bestämma själva vad vi vill eller inte vill stoppa i oss. 

Gurkmejan! Den är billig, lätt att få tag på och ofarlig även i större mängder (om du väljer den ekologiska förstås annars får du automatiskt en massa kemikalier på köpet). 

Gurkmejan är helt enkelt fantastisk!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar