onsdag 17 november 2021

Våga ta klivet

Oups, ett inlägg som glömts bort att postas... Men här kommer det, drygt ett år senare :) 

Jag har arbetat som förskollärare i mer än 15 år. Jag har gått in i väggen tre gånger under denna tiden. Mötet med väggen har varit hårt och smärtfyllt varje gång och efter varje möte har jag kommit ut med ny syn på livet, på mig själv och med nya insikter. Svag men ändå stark. Jag är en kämpe så jag kommer alltid ut. Jag hittar vägar som tar mig vidare. När sjukvården säger att alla prover ser bra ut men jag inte känner mig bra så söker jag mig vidare. För varje fråga finns ett svar. Jag är en person som ser problem men det innebär också att jag är en problemlösare. Jag nöjer mig inte med att det inte finns några lösningar. Allt är inte svart eller vitt. Hela världen är full av nyanser. Ibland ser jag för många möjligheter och målar in mig själv i ett hörn eftersom jag samtidigt är väldigt empatisk. Jag vill inte skada någon, såra någon, eller säga något som kan missuppfattas av någon. Vilket är helt orealistiskt då vi är många människor på vår jord, alla med olika erfarenheter, tankar och olika bagage. Vi är olika och det som är rätt för mig kan vara helt fel för en annan och tvärtom. Olikheter berikar men kan också vara frustrerande. Genom våra olikheter kan vi lära av varandra. Vi kan lära oss att se på saker från ett annat perspektiv och vi utvecklas. 

Barnomsorgen är det jag kan och har ägnat större delen av mitt liv åt. Ett fantastiskt yrke som ger så mycket glädje och energi. Dagliga möten och kontakter med barn, föräldrar, kollegor, chefer och andra yrkeskategorier som städ, kök och vaktmästare med flera. Alla relationer som förskolläraryrket innebär tar också väldigt mycket energi. Stora barngrupper, ofta i lokaler som inte är anpassade för verksamheten. Fler barn i grupperna som behöver extra stöd uppmärksammas. Fler administrativa uppgifter åläggs personalen som förvisso är både intressanta och utvecklande men de stjäl också tid från barnen. 

Enligt läroplanen, som förskolan är ålagd att följa ska vi se varje barn. Jag kan ärligt säga att jag inte hinner se och möta varje barn varje dag på förskolan. Jag skulle verkligen vilja. Med hela mitt hjärta men den tiden finns inte för alla kringuppgifter äter upp mycket av den tiden.

Kringuppgifterna innebär dokumentation av verksamheten, kvalitetssäkrat utvecklingsarbete, dokumentation över barn som väcker oro, introduktionssamtal, utvecklingssamtal, överinskolningssamtal vid byte av avdelning/till skola, extra samtal med specialpedagog, utvecklingspedagoger, föräldrar, logopeder mfl anmälningsplikt, samtal till SOC/BVC, ifyllande av blanketter efter soc. anmälan/BVC, följa läroplanen, vara handledare, schemaläggning, likabehandlingsplan, årshjul, TAKK (tecken som alternativ kommunikation), fixa vikarier, dammsugning av mattor, dukning, torka bord och sopa golvet efter alla måltider, barnkonventionen, GDPR, beställningar, egenkontroll för hygien och mat, tillbudsrapporter för att nämna lite ur en förskollärares vardag och jag är en av alla tusentals förskollärare som har fått nog. Vi tillhör en av de yrkeskategorier med högst andel utmattad personal i landet. Borde inte det i sig ge signaler om att något i verksamheten är väldigt fel?? Vi vänder ut och in på oss för att verkligen försöka finnas för varje barn, en stund varje dag. Vi tröstar, torkar tårar, skrattar med, kramar, pusslar, pysslar och pushar. Varje timme. Varje dag när vi springer mellan barnen och dokumentation, telefonen eller möten. När vi kommer hem är vi så trötta att vi inte orkar med vår egen familj. Helgerna behövs för att vila upp oss så vi kan komma pigga till jobbet på måndagsmorgonen för att orka med en vecka till. Det är få av oss i verksamheten som orkar jobba heltid en längre tid. Det är synd. För det drabbar oss flera gånger om. Både under de år när vi jobbar på reducerad tid med minskad lön men även den dagen det blir dags för pensionering, som det dessutom pratas om att höja åldern för. För vissa yrken fungerar det säkert jättebra men till dem hör inte barnomsorgen. 

Mitt tredje och senaste möte med väggen var det lindrigaste. Jag hann nästan stanna upp i tid men förutsättningarna runtomkring på jobbet gav inte utrymme för att stanna till så jag ignorerade signalerna från min kropp. Signaler som var tydliga och påtagliga. Men jag skulle bara lite till. Det var bara jag och en kollega och man lämnar inte sin kollega i sticket. Inte jag i alla fall. Fastän dagarna blev längre och nätterna kortare. Fastän det blev en vana att hjärtat slog dubbelslag. Fastän yrseln blev mer regel än undantag. Det var när jag körde bil mot rött en dag och när jag svarade en förälder som ringde med dennes namn istället för mitt eget som jag förstod att nu är det dags att dra i handbromsen. Stanna. Pausa. Andas. Bara vara. Lyssna till varje andetag. Försöka hitta tillbaka till yogan igen fastän jag var för speedad. Hitta lugnet. Andas mera. Gå barfota i gräset. Ta promenader i skogen. Lyssna till vinden. Krama ett träd. Andas djupt. Meditera. Hitta tillbaks till mig själv. Släppa ilska och irritation. Låta tårarna rinna. Känna känslorna. Bli glad. Bli ledsen och bli glad igen. Se framåt men inte för långt fram. Här och nu eller idag räcker till en början. Sen en vecka framåt. Ta nästa steg. Se till att få vitaminer och mineraler i mig. Ge kroppen rätt förutsättningar att läkas. Djupandas. Tacksamhet. Kärlek. Till mig själv, min familj och mina vänner. 


Det var där och då jag bestämde mig. Det var dags att gå vidare. Bort från förskolans destruktiva värld. Vilket på ett sätt får mig att vilja skrika rakt ut. Jag vill gråta. Barnen har ändå inte valt att vara där. De placeras och får finna sig. Utåtagerande, högljudda, tysta, blyga, osynliga och alla underbara på sitt sätt men alla blandas. När vi som arbetar med barnen går till våra chefer får vi bara höra att vi gnäller. Ingen lyssnar. För det finns inga pengar att skjuta till. Jag ställer inte upp på det längre. Jag vill mer. Jag vill göra gott. Jag vill göra nytta för oss alla men framförallt för våra barn som ska växa upp och ta över den värld vi kommer att lämna efter oss. 

Vår planet. Vi har bara en och den vill jag att vi alla ska vara rädda om. Ta hand om. Det är mitt stora intresse, en passion som under årens lopp vuxit sig allt starkare. En för mig helt naturlig resa och en livsstil. 

Så mitt i min senaste utmattning fick jag syn på en utbildning som blev mitt kall. Jag visste helt plötsligt vart jag skulle. Jag fick ett mål. Mitt livs resa skulle ta sig en ny vändning. Mot ett intresse som bara ökat ju mer åren gått och medvetenheten kring dess betydelse växer oundvikligen. Jag älskar våren, sommaren,, hösten och vintern, varje årstid på sitt sätt, det naturliga, det enkla och det vill jag värna om. Jag sökte en naturvetenskaplig utbildning inom miljöområdet. Tre års heltidsstudier. En ny vardag med hemstudier och nya csn-lån. Miljön är så viktig att värna om. Vår natur och djuren som bor i den vill jag skydda. Våra sjöar och vattendrag. Våra ängar och skogar. Våra medmänniskor och framförallt våra barn och deras framtid. 

Det här är min dröm, egentligen har jag haft den längre tillbaks än jag visste det själv. Att få jobba för och med naturen. Jag har drivit det hållbara utvecklingsarbetet framåt på mina arbetsplatser inom förskolan. Jag har varit ambassadör för giftfri förskola. Jag tänker återbruk i allt jag gör. Nu är jag på väg mot mitt mål. Större utmaningar utanför förskolan. Ett år har gått på min utbildning. Det har varit tufft och kämpigt men samtidigt helt underbart. Jag är så glad och fylls av energi varje dag jag inser vart jag är på väg. Att få en ny start i livet. En andra chans. En början till att få göra skillnad på riktigt. En fantastisk resa 🤗



torsdag 14 oktober 2021

Menskopp

Menskopp en av de bästa uppfinningarna människan har skapat för kvinnor! De är små, smidiga, lätta, ekonomiska, giftfria och underlättar vardagen väldigt mycket för oss menstruerande kvinnor. 

Vad är det och hur funkar de?
Menskoppar är (de jag sett) gjorda helt i silikon. De finns i två storlekar. Small/medium för de som inte har fött barn och/eller med lite mindre mängd mens. Large för de som har fött barn och/eller har rikligare mens.

Hur använder man en menskopp då? Jo, jag brukar göra såhär vid starten av varje menstruation. Koka upp vatten och låt menskoppen ligga i det kokande vattnet i 5 minuter om det görs i kastrull. Jag brukar använda vattenkokare eftersom vi inte har induktionshäll (pga den extra strålningen som induktionshällar utstrålar har vi valt bort det) och då är vattenkokaren mer klimatsmart. Häll vattnet i en skål, lägg i menskoppen och låt den ligga några minuter. Häll bort vattnet, låt koppen svalna lite innan användning. Efter varje menstruation gör jag samma procedur för att menskoppen ska hålla sig fräsch länge. Jag har använt mina menskoppar i ca 2-3 år innan jag bytt ut dem till nya och då har de betalat sig för längesedan även om de kostar några kronor i inköp (mellan ca 99 - 300 kr). 

Innan du sätter in menskoppen och vid varje tömning av den - skölj av den med mild miljövänlig tvål (du vill inte ha en massa onödiga kemikalier i underlivet) och ljummet vatten. Se till att de små hålen i menskoppen inte är täckta med vatten och att det inte finns något vatten kvar när den ska sättas in, eftersom det lättare bildas bakterier då. 




Det man behöver tänka på när man använder menskopp är att vid tömning ha tillgång till rinnande vatten och mild tvål. Dra ut koppen när du sitter på toaletten, låt mensblodet rinna/skvalpa ner i toalettstolen. Jag brukar lägga en liten bit papper i toalettstolen innan jag tar ut koppen för att toaletten ska bli lättare att rengöra vid spolningen efteråt. Skölj/tvätta av menskoppen ordentligt och sätt in den igen. Vid insättningen är det bra att först vika koppen lite tills den kommit innanför mynningen, släpp därefter upp den och för in den sista biten, snurra runt den i ett varv så du märker att den sitter bra och har hamnat rätt. Ibland kan det underlätta att sätta sig på huk och få den rätt på plats. När du väl fått in den dit den ska så känner du inte av den och det är det som är så skönt! och smidigt! 

När är det dags att tömma då? Ja, hur kan man veta det? Jo, jag lovar, det märker man för då blir det tungt mellan benen. När man får känslan av att menskoppen är på väg att åka ut av sig själv, då är det dags att tömma. 

I början och i slutet av mensperioden, när det rinner lite mindre, kan man lugnt ha menskoppen i upp till 12 timmar utan problem. Så smidigt, särskilt om man är iväg och inte har tillgång till rinnande vatten. 

Det finns lite olika modeller ute på marknaden, rätt snarlika men det viktiga är att man hittar den modell som passar en själv bäst. Vissa menskoppar har en "tapp" som hänger ner, den är till för att det ska underlätta när man drar ut menskoppen men kan också i vissa fall upplevas skavande. Då kan man enkelt klippa bort lagom längd av den biten som skaver. Det är liksom ingen risk att menskoppen fastnar men det är lättare om det finns ett litet "handtag" att ta tag i när man ska tömma den så man slipper upp och gräva i underlivet med hela handen.

Vissa kan säkert uppleva hela tömningsproceduren lite äcklig men om man tänker att mens är något helt naturligt och faktiskt nödvändigt för människans fortplantning så kanske det känns mindre läskigt. Tänk att blod är som vatten, fast lite tjockare och med färgen röd. Sen kan ju riklighet, färg och konsistensen av mensen skifta beroende på kostvanor och hur det står till med hormonerna i kroppen såklart.

Att börja med menskopp har definitivt varit ett av mina bästa beslut - prova du också! 

fredag 18 juni 2021

Maskrosor istället för kaffe?


Maskrosrötter istället för kaffebönor, kan det verkligen funka? JA!!! Nu är det ju förvisso snart sex år sedan jag slutade dricka kaffe eftersom kaffe är försurande och mina binjurar blev superstressade men när maken drar igång kaffebryggaren så kan jag ibland bli väääldigt sugen på kaffe. Aromen doftar så gott och jag kan sakna känslan av att sitta ner med en varm kopp kaffe och bara njuta av smaken, zippa lite på drycken, med eller utan sällskap. Jag har försökt med te men nej... Riven färsk ingefära med lite citron i förkylningstider är jättegott men inte direkt som sällskapsdryck. Har dessutom vid något tillfälle hällt upp några droppar kaffe när suget tagit överhanden och smuttat på det men fy vad illa det smakar! Det var precis som när jag var gravid, vid bägge graviditeterna, då kunde jag inte dricka kaffe på nästan 9 månader. Doften av kaffe däremot är nästintill oemotståndlig. 

Jag råkade vid något tillfälle läsa att man kan använda maskros som substitut till kaffe och tänkte att det låter ju inte gott och hur kan det ens påminna om kaffe? Tiden har gått sedan dess och jag har börjat plugga på distans, vilket innebär många och långa sena kvällar. Jag har lämnat förskolans värld bakom mig för att framöver kunna jobba med det som jag mer och mer har börjat brinna för, vår miljö. Hur vi ska kunna ta hand om naturen för att kunna lämna över jorden till våra barn med gott samvete är något jag vill ägna mina dagar till. Vi ska kunna stå rakryggade och säga till våra barn och barnbarn att vi gjorde vad vi kunde. Du och jag. Tillsammans. Det är vi som kan förändra världen. Jag är en obotlig optimist. Jag vill tro det bästa om alla, att alla har ett gott hjärta och att vi månar om varandra. Alla kan och om bara kunskap och rätt förutsättningar ges så tror och hoppas jag att viljan också kommer. Att när man förstår och ser sambanden vill man göra gott. Att göra gott är att använda naturens resurser på ett hållbart sätt. I ett cirkulärt system. Det vi äter passerar igenom våra kroppar och kommer ut och hamnar i våra sjöar och vattendrag och till slut i vårt grundvatten. Så det vi stoppar i oss behöver vara bra för naturen och är det bra för naturen är det i regel bra för oss människor också. 











Att plocka maskrosor i trädgården är både närproducerat och obesprutat. Har du inte trädgård själv så tror jag inte att grannar eller släktingar tackar nej till att bli av med lite maskrosor. I annat fall finns det att beställa på nätet. Det är rötterna jag vill komma åt även om resten av maskrosen också är ätlig och dessutom nyttig. Rötterna sitter hårt i marken så en liten spade behövs för att luckra upp jorden runtomkring för att få upp så mycket som möjligt av roten. En ogräsplockare fungerar också för att få upp det gula guldet, "ogräset" ur gräsmattan.

När du plockat rötterna behöver de tvättas av i vatten. Låt dem torka i rumstemperatur ett par timmar (för att inte använda energi i onödan) och lägg sedan dem på en plåt och sätt in dem i ugnen på 175°C (varmluft) i ca en timme eller tills du märker att de fått lite färg (rostade). Blanda runt rötterna lite då och då så du inte får några svarta rötter. Tjockare rötter behöver längre tid i ugnen än de tunna för att bli hårda men det räcker med att de fått färg för att du ska kunna plocka ut dem ur ugnen. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna. 
                             

Därefter kan rötterna med fördel ligga och eftertorka i rumstemperatur ett par dagar så blir även de tjocka rötterna hårda. Rostsmaken har de fått i ugnen. Sen är det dags för morteln och krossa dem eller mala dem så de blir grovmalda (vilket underlättas när rötterna är torra och hårda). 
                            
Använd rötterna som kaffebönor i kaffebryggaren (eller som te). Du kommer att märka att du inte behöver så mycket bönor för att få smak. Ca 1 msk "maskrosrötter" till 2 koppar vatten. Jag tillsätter mandelmjölk till mitt kaffe men de går utmärkt att dricka naturellt också. Själv använder jag ett återanvändningsbart filter i lin köpt på hälsokosten för att slippa onödiga kemikalier från kaffefiltret när jag brygger mina rötter. 



Den beska smaken som finns i kaffe får man även av maskrosrötterna, vilket gör att suget efter annat försvinner ett par timmar. 

Drick och njut! 


Fördelar med maskrosor: 

Rika på A- och B-vitaminer, kalium, mangan, jod, kalcium, järn, magnesium, selen och kisel.

💓 Förebygger sjukdomar och är extra bra för prostatan. 
💓 Ökar gallproduktionen som i sin tur
💓 Stimulerar matsmältningsprocessen. 
💓 Löser upp slaggämnen i bindvävnaden. 
💓 Hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller och strålning.
💓 Stärker levern. 
💓 Bryter ner fetter och verkar därmed som blodtryckssänkande men även kolesterolsänkande.
💓 Motverkar gasbildning.
💓 Urindrivande.

(Källor: William A - Medial läkning, Semic - Ditt husapotek, Heino R - Nya naturläkarboken, Stanway A - Stora naturläkarboken).